Тайбе Юсеин е спортист №1 за месец септември в традиционната анкета на пресклуб „България”.

Европейската шампионка по борба в категория до 62 кг от Букурещ 2019 заслужи наградата заради второто си място на Световното първенство в Нур-Султан, Казахстан (14 – 22 септември) и спечелването на квота за Олимпийските игри в Токио догодина.

Юсеин изпревари в класацията бронзовия медалист от Световното по бокс Радослав Панталеев, европейския шампион по спортна стрелба Самуил Донков и носителя на три медала от Световното първенство по вдигане на тежести Божидар Андреев.

Колкото можах се отърсих от цялото напрежение след състезанието. Почивката бе кратка, от тази седмица вече тренираме леко. Чувствам се добре, здрава съм. Може би имаше момент на отпускане на финала. Много малко време ме делеше от втора световна титла, но пък ще го помня за друг път“, заяви Юсеин.

Тайбе, единствена от българите успя да спечели квота за японската столица и сподели, че неуспехът на състезателките преди нея малко или много й е повлиял.

Няма как да няма подобни негативни мисли. Всички тренираме заедно и бяхме подготвени. Така се стекоха обстоятелствата, че те загубиха в първите си схватки и у мен се породи съмнение дали ще успея, дали сме толкова подготвени. След като вече излязох на тепиха за първи път, вече нямаше такива съмнения“, допълни тя.

Опитвам се да не мисля от сега за Токио, защото това ще породи напрежение. Гледам да се фокусирам върху тренировъчния процес и така се чувствам по-уверена на състезания. Надявам се другите ми съотборници от борбата също да се преборят за квоти и да имаме минимум по четири квоти във всеки стил. Невинаги успявам да се справям с напрежението, но треньорът много ми помага и вярва в мен. При него го няма съмнението, че може да не успея“, заяви още Юсеин.

За Тайбе и нейните съотборнички предстои лагер на Белмекен през декември. До края на годината тя няма други състезания и ще насочи усилията си към Европейското първенство през февруари. Юсеин е шампионка от последните две издания на турнира и трябва да защитава титлата си. След това има два олимпийски квалификационни турнира за борците, които са все още са без квота, а малко преди Игрите в Токио ще има последни турнири-проверки.