Автономният електрически локомотив ES1000 на русенската "Експрес сервиз" ще бъде представен на изложение във Франция, съобщиха от компанията. Участието е осигурено от местния представител на фирмата "Patry SA", който по този начин цели да популяризира в бранша русенските акумулаторни решения за маневриране по жп гари и депа. 
Първата машина от модела ES1000 - акумулаторен локомотив с номинален капацитет 1000 тона, вече дърпа композиции в Нанси. През миналата година два ES1000 бяха доставени за държавната железница на Литва. Локомотиви на русенската фирма се движат вече в четирите най-напреднали в железопътната техника държави - Германия, Англия, Швейцария и Франция. 
Съвсем наскоро "Експрес сервиз" разработи и специален вагон за превоз на малки локотиви. Той е специално модифициран, като в пода му са вградени жп релси. Създаден е за по-лесен и бърз транспорт на новата серия локомотиви ES3000, които са с маса 48 тона и превозът им с автотранспорт би бил прекалено скъп.
Вагонът е част от новата концепция на фирмата за бърза и удобна доставка на маневрени решения до всяка жп площадка или гара. По този начин ще стане възможно удобното дислоциране на акумулаторни локомотиви между различните предприятия, където "Експрес сервиз" е оператор, както и приемът им за ремонт в завода в Русе.