Цените на жилищата в Русе се повишават с 4.75% през първата половина на 2019 година, показват данните на националната статистика. Новото строителство поскъпва с 2.7%, а старото - с 5 на сто. Спрямо средата на 2018 г. повишението на цените е съответно с 3.7% и 4.8%.
Темпът за поскъпване на жилищата достигна 16% годишно в края на 2017 г., но оттогава върви надолу. Данните на статистиката потвърждават впечатленията на русенски брокери на недвижими имоти, според които търсенето на нови апартаменти остава слабо, а купувачите са в привилегирована позиция да изискват по-ниски цени. В ситуация на спад на населението и продължаващо строителство на нови жилища, е трудно да се очаква, че в някакъв скорошен момент търсенето ще надвиши предлагането.
Въпреки това на годишна база жилищата продължават да поскъпват с темп, изпреварващ не само инфлацията, но и лихвите по ипотечни кредити, които вече масово са под 4%.
От края на 2014 г. насам националната статистика не дава данни за пазарните цени на жилищата в областните центрове, но оповестява информация за индексите на цените в шестте най-големи града, което позволява да се направят някои сметки. Изчисленията показват, че средната цена за жилище в Русе в края на юни 2019 г. достига 1191 лева (609 евро на кв. м). 
Според данните на статистиката, покачването на цените от 2015 г. идва повече от поскъпването на старото строителство - с 34.68%. Новите жилища вдигат цената си само с 21.32 на сто. Което е достатъчно да си останат с около 200 евро на квадрат по-скъпи в сравнение със старите панелки от времето на соца.