Визуалната артистка от Германия Зора Кройцер ще прекара в Русе един творчески месец, за да подготви своя инсталация, посветена на града. Зора е стипендиантка по арт програма на международно дружество "Канети" и Института за дунавско пространство и Централна Европа в Австрия IDEM. Тя е завършила Художественото училище в Берлин и досега е реализирала свои проекти, свързани с архитектура и градски пространства, в Австралия, Китай, Франция, Тайван, Австрия, Швейцария. 
Обикновено правя дълги разходки из съответните градове, за да усетя атмосферата и да я пресъздам в светлина и цвят, каза вчера Зора Кройцер. Засега в Русе не съм видяла много цветове, призна тя, като обясни, че това ще я вдъхнови да представи своята колоритна визия за града. 
Това ще стане на 26 октомври в Дом Канети. Ще има също барбекю, храна - бира, наденички, и много музика, увери Зора Кройцер, която е много впечатлена от алтернативното пространство на сградата, била някога търговски складове на дядото на Нобеловия лауреат Елиас Канети.