Седем български писатели участват в 12-ото издание на литературния фестивал, организиран от международно дружество "Елиас Канети", съобщи вчера председателят на дружеството проф.Пенка Ангелова. Своята издадена само преди два дни от издателство "Фабер" нова книга "Имена под снега" ще представи професорът от Великотърновския университет Иван Станков. Това ще стане на 12 октомври от 18.30 ч в Дом Канети на улица "Славянска". Книгата е финал на трилогията, включваща още "Спомени за вода" и "Улици и кораби", а гостуването й в Русе ще бъде и официалната й премиера.
Същия ден, но от 16.30 ч поетесата Цветанка Еленкова ще сподели с читателите своята стихосбирка "Седмият жест II". Другите български участници са Георги Тенев, Светлозар Игов, русенецът Алцек Кубер, поетът и университетски преподавател Владимир Сабоурин и Цвета Софрониева. 
Фестивалът започва в петък, 11 октомври, с изложбата "Несресани графики" на полския художник Зигмунт Янушевски. Петте дни на арт форума включват 19 събития - 15 презентации на нови книги, две изложби и две литературни четения на проза и поезия. Сред открояващите се събития Детелина Каменова от МД "Елиас Канети" открои прожекцията на френския документален филм на Никола Панетие "Завръщането на границите", който ще се прожектира на 13 октомври от 19 ч в Дом Канети. Филмът е с превод на български език, уточни Пенка Ангелова, като поясни, че лентата е в унисон с темата на фестивала - "Стената", която пък е посвещение на 30-годишнината от падането на Берлинската стена.