Стопанин от Бяла получил полагащите се 300 лева обезщетение за умъртвените си като предпазна мярка срещу африканската чума прасета, подписал задължителната декларация, че няма да гледа свине в продължение на година, но с парите веднага купил три нови животни и започнал да ги угоява. Сега и те ще бъдат евтаназирани, а нарушителят - глобен, съобщи на вчерашното редовно заседание на Областната епизоотична комисия директорът на дирекцията по безопасност на храните д-р Георги Дяков.
Ясни са карантинните ограничения в случай на установяване на зараза. Обособяват се три зони. Зона А - 3 кв.километра около огнището на чумата, в която ловът и достъпът са забранени за един месец. Ако през този период не възникне друго огнище, груповият лов там ще бъде разрешен. Зона Б е от 25 кв.километра, където ловът ще бъде разрешен индивидуално само първия месец, и зона В от 172 кв.километра, в която ловът и достъпът са разрешени за постоянно.
По време на проведения в събота и неделя лов на глигани са убити 40 диви прасета. От всички са взети проби и са изпратени за изследване в Националната референтна лаборатория в София, резултатите се чакат до дни.