КТ "Подкрепа" и КНСБ ще започнат национална подписка от името на българските синдикати сред работещите в България, както и сред гражданите, за увеличение допълнителното заплащане на нощния труд, ограничаване на неговото полагане само в производства с непрекъсваем производствен процес. Подписката ще бъде и с искане за промяна в механизма за сумираното изчисляване на работното време и гарантиране реалното отчитане и заплащане на извънредния труд. Това съобщиха от пресцентъра на КТ "Подкрепа".
Инициативата е продължение на дългогодишната кампания на КТ "Подкрепа", съвместно със СФСМВР и БЛС "За достойни условия и заплащане на нощния труд", доразвита в партньорство с КНСБ.
Сегашната стойност от 0,25 лв. на час на допълнителното възнаграждение за нощен труд е определена през 2007 година при минимална работна заплата за страната от 180 лева.
През април миналата година КТ "Подкрепа" почна кампания за ограничаване на полагането на нощен труд. Световната здравна организация излезе със становище, че нощният труд трайно уврежда здравето на работниците и трябва да се ограничи, обясни при обявяването на кампанията Здравчо Здравчев, председател на Национална федерация "Техническа индустрия, наука, информатика" към КТ "Подкрепа".
Според КТ "Подкрепа" извършените многобройни изследвания на полагащите нощен труд установяват увеличение на риска от заболявания на сърдечно-съдовата система с 40 на сто, с три пъти от рак на простатата, с 30 на сто от рак на гърдата, с 40 на сто от рак на белите дробове и на пикочния мехур, депресии, диабет и метаболитни проблеми. Социалните рискове са свързани с проблеми в семейството, социална изолация и като следствие репродуктивни проблеми, което пък довежда и до демографски проблеми.
С нощен труд са заети над 400 000 души в България.
Подробности за инициативата ще бъдат дадени утре от президентите на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и на КНСБ Пламен Димитров. Събитието ще се състои от 11.30 часа в Конгресен център "ГЛОБУС " в сградата на КНСБ.
Ще присъстват и индустриалните федерации на двата синдиката.