Не са взети проби от електриково сините води, които се изливаха в петък в Русенски Лом, за които "Утро" единствен съобщи. Причината - докато РИОСВ, съвместно с ВиК,  отидат на място под Сарайския мост, където бълваше тръбата на колектор "Трети март", вече течали бистри води. Пристигналите на място специалисти отваряли шахти, за да проследят дали няма да открият следата на евентуалния нарушител, но той отново коварно се изплъзнал. Така остават само въпроси и предположения дали наситените течности, които повече от час се изливаха в реката и поне на вид не бяха никак безопасни, са опасни или не.
Но екоинспекцията не спира да работи. Необяснимото забавяне в петък ще бъде компенсирано с разпоредената от директора Любомир Атанасов пълна инвентаризация на фирмите в Западна промишлена зона, тъй като все по-често се получавали сигнали за нередности в района и изливане на съмнителни цветни течности в Русенски Лом. Всъщност те са всекидневие, което сякаш показва, че мнозина не се стряскат много-много от безкомпромисната мощ на държавата. Отделно в района работели нови обекти, които били отдавани под наем и за чиято дейност нямало информация. 
Предвижда се проверките, които отново ще са съвместно с ВиК, тъй като фирмата поддържа колектора за заустване на отпадните промишлени води, да продължат до края на ноември. Ще се ревизират договорите на фирмите, дейността им и водите, които изхвърлят.
На фирмите, които се занимават с бои и лакове и които перат и работят в сферата на текстила са изискани седмичните справки за отпадните води, които са формирани при прозводствените си процеси и по какъв начин са ги пречиствали.