32-годишната млада фермерка, която стигна до съд заради подлъгване на фонд "Земеделие", че гледа 10 крави, за които й се полагат субсидии, а всъщност се грижела само за една, призна вината си и сключи споразумение с прокуратурата.
Христина П. реши, че иска делото срещу нея да приключи на момента, представи платежно нареждане, че е върнала на фонд "Земеделие" неправомерно получените добавки в размер на 2447.94 лева и се сдоби с окончателна присъда от половин година условно с 3-годишен изпитателен срок.
До погазването на закона 32-годишната фермерка прибегнала, за да отговаря на новоприети законови изисквания. Те гласели, че видът и броят на отглежданите животни трябва да са съобразени с площта на ползваните пасища. Ако животните бъдели по-малко, какъвто бил нейният случай, договорите за наем щели да бъдат прекратени. Затова потърсила начин да избегне подобен негативен развой и формално, само по документи, наела 9 млечни крави, които регистрирала в своя обект. Проявила и далновидност - след като животните й се водели решила да кандидатства по схема за подпомагане и декларирала пред общинската служба по земеделие в Борово освен своята крава и две телета, още и наетите девет крави. Така между май 2016 и юли 2017 година получила от Европейския съюз субсидии за общо 2719.93 лева, от които й се полагали едва 271.99 лева.