Новата пасарелка пред Гимназията по облекло е изцяло завършена, но все още не е официално отворена, тъй като трябва да се изчака назначаването на държавна приемателна комисия, която да издаде разрешение за ползване. Документът обаче трябва да включва трите обновени пасарелки на кея, тъй като така е изготвена проектната документация.   

По останалите две съоръжения - при улиците „Баба Тонка“ и „Омуртаг“, все още се работи, като се очаква реконструкцията им да приключи до края на месеца. След това ще бъде назначена Държавната комисия за издаване на акт 16 и получаване на разрешение, което вероятно ще се случи в началото на мандата на новия кмет.   
Въпреки че пасарелката при Облеклото все още е с акт 15 и има поставено заграждение за ограничаване на достъпа, множество русенци редовно се разхождат по нея. Мнозина си направиха снимки там и й се порадваха. Тя е двуетажна с еднакви елипсовидни спираловидни етажи, които в заоблените участъци имат панорамни площадки. Съоръжението е значително по-дълго от Вития мост, който замени, отговаря на всички норми за достъпна среда и ще може да се използва и от велосипедисти. Направен е нов предпазен парапет и ефектно осветление. Има също и художествено-декоративни елементи, които включват облицовка от декоративни релефи и „светлинни колони“. 
Всички любовни катинарчета, които бяха закачени на парапетите на стари мост, са прибрани и се съхраняват, а след като бъде открита новата пасарелка, те или ще бъдат поставени отново, или ще се направи изложба с тях.
По другите две пасарелки също ще се обособят панорамни площадки, които да дадат възможност на русенци и гостите на града да се насладят на гледката към река Дунав, докато се разхождат по обновения бул. „Придунавски“.