“Справедливо и достойно заплащане в здравеопазването”, “Искаме да живеем и работим в България”, Стига унижение”, “Днес протест – утре стачка”, – с такива плакати започна протестът на медицински работници на пл. Независимост в столицата, предаде репортер на БГНЕС.

Здравните работници настояваха за достойно заплащане на труда им.

“Тук сме дошли за последен път да кажем, че нашето търпение свърши. Следващият път няма да бъдем мирни и тихи”, каза на протеста президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Бъдеще за медиците днес“, “Здравните грижи – неразделна част от здравеопазването”, “Искаме решения на проблемите днес! Искаме бъдеще за медиците днес! Утре ще бъде късно”, казваха още с плакатите си хората на протеста. В друг се казваше: Искаме най-малко 900 лв. заплата за медицинските сестри.

„Ние искаме уважение, искаме достоен труд“, заявиха още медиците. Протестът им завърши след срещата на президента на КНСБ Пламен Димитров с вицепремиера Томислав Дончев.

По време на митинга протестиращите внесоха декларация с исканията си в Министерския съвет, като лично президентът на КНСБ Пламен Димитров я връчи на вицепремиера Томислав Дончев.

Сред среща между двамата стана ясно, че в проектобюджета за догодина ще бъдат заложени допълнителни над 200 млн. лева.

Настояването на синдикатите е парите да отидат за болничната помощ, като 70% от тях да са за заплати.

Пламен Димитров е убеден, че всички искания няма да се решат за 15 минути, но след срещата си тръгва умерен оптимист.

Анализът, който направихме през последните години, показва, че тези пари ще влезнат през увеличение на клиничните пътеки, допълни здравният министър Кирил Ананиев.

„Здравеопазването е в тежка криза. Критично се задълбочава дефицитът на лекари, медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабелитатори“, заявяват медиците в декларацията до кабинета.

В документа се настоява в Бюджет 2020 да се предвидят повече пари за подобряване на извънболничната помощ, Колективният трудов договор да стане задължителен за всички лечебни заведения, както и повече средства за издръжката на детското и училищното здравеопазване.

Близо 7000 медици излязоха на протест днес пред сградата на Министерски съвет с искане за достойно заплащане на техния тежък труд. Основното искане е минималната заплата в сектора да започва от 900 лева за професионалистите по здравни грижи в общинските болници; 950 лева за професионалистите по здравни грижи в университетските болници и съответно 1100 лева и 1200 лева начална стартова заплата за лекарите.

След проведената среща лидерът на КНСБ обяви, че ще информира подробно протестиращите за водените преговори.