Американските военни започнаха процеса на изтегляне от Северна Сирия, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Той каза това пред репортери преди двудневното си посещение в Сърбия, информира „Сабах“.

Изтеглянето на американските войски започна след телефонния разговор на Ердоган с президента Доналд Тръмп в неделя.

Президентът каза още, че ще бъде на официално посещение във Вашингтон през първата половина на ноември, но не посочи конкретна дата на посещението.

“Среща лице в лице ще ни даде възможност да обсъдим дълбочината на операцията, отношенията между Турция и САЩ и развитието в региона”, каза Ердоган и добави, че те ще обсъдят също програмата за изтребители Ф-35.

Ердоган отбеляза, че и двете страни продължават да поддържат връзка по въпроса, като подчерта решимостта на Турция да проведе планираната трансгранична операция, насочена към терористите.

Ердоган заяви още, че армията му е готова да започне операции срещу кюрдските бойци в Сирия всеки момент. Това се случва след съобщението на САЩ, че няма да застанат на пътя й, информира АФП.

“Имаме една любима фраза: можем да дойдем всяка вечер без предупреждение”, каза Ердоган пред репортери. “Абсолютно сигурно е, че няма да толерираме повече заплахите от тези терористи”, каза той, като се позова на кюрдските бойци.

Белият дом обяви в неделя, че въоръжените сили на Съединените щати няма да подкрепят или да участват в операцията и “вече няма да бъдат в непосредствена близост”. Той каза също, че Турция “скоро ще продължи напред с дълго планираната си операция” в Северна Сирия и заяви, че Турция ще бъде “отговорна за всички бойци на ИДИЛ в района, отстранени през последните две години”.

Ердоган заяви, че ще работи с европейските правителства за справяне със затворници от „Ислямска държава“ в региона.

„Има затворници от ИД от Франция, Германия, други страни. Те казват: „ Не искаме да имаме контрол над тях“, каза Ердоган. “Ние не можем да се грижим за тях. Какво може да се направи по този въпрос? Те ще работят по това и аз инструктирах колегите си също да работят по това”, добави той.

По отношение на твърденията за 10 000 терористи от „Даеш“ в района, Ердоган каза, че числото е “преувеличено” от медиите.

„Броят на затворниците в „Даеш“ е малко преувеличен. САЩ работят, за да решат как да се справят с тях“, каза той.

Сирийските демократични сили (СДС), ръководени от кюрдските партии, казват, че турската атака срещу тях може да върне ИД в региона и да позволи на някои от оцелелите й лидери да излязат от укритие.

СДС държи хиляди бойци на ИД и техните семейства в затворите и неформалните селища в Северна Сирия. Те са ключов съюзник на САЩ срещу ИД, но се разглеждат от Анкара като “терористична” издънка на местните кюрдските бунтовници.

Турция освободи от терористични групи в Сирия 4 000 квадратни километра в две отделни трансгранични операции.

От 2016 г. Турция провежда две големи военни операции в северозападна Сирия – операция „Ефратски щит“ и „Маслинова клона“ – за прочистване на района от ИД и сирийските кюрди, които са сирийският клон на терористичната организация ПКК.

Въпреки това редица освободени градове – включително Ал-Баб, Джараблус, Азаз и Африн – остават обект на спорадични терористични атаки.

От 9 септември американските и турските войски са извършили три съвместни наземни патрули.