Гърция очаква икономиката й да нарасне с 2,8% през 2020 г., като спазва фискалните обещания към кредиторите на страната, се казва в проектобюджета, внесен днес.

Той също така прогнозира спад на безработицата до 15,6% от 17,4% през тази година, съобщи финансовото министерство.

Кредиторите от ЕС искат Гърция да проведе икономически и фискални реформи и приватизации и да постигне първични бюджетни излишъци – които изключват плащането на лихви по държавния дълг – на стойност 3, % от БВП през следващите години.

Премиерът Кириакос Мицотакис смята да предоговори тази цел с кредиторите, но се съгласи да я задържи до 2020 г. в размер на 3,56%, съобщи министерството.

Докато Гърция се възстановява от шестгодишна рецесия и близо десетилетна дългова криза, икономиката остава крехка, припомня АФП.

След излизането си от третата спасителна програма миналата година, тя има публичен дълг над 180% от брутния вътрешен продукт и остава под строг надзор от своите кредитори.

Бившата ръководителка на МВФ Кристин Лагард миналия месец нарече 3,5-процентното ниво “прекомерно” и пречка за гръцкото икономическо възстановяване.

Избрано през юли с помощта на платформа за стимулиране на икономическия растеж и инвестициите, новото консервативно правителство на Мицотакис направи стимулирането на растежа приоритет, задвижвано от намаляване на данъците и придружено от приватизационни сделки. Администрацията също така се стреми да извлече полза от ниските с десетилетия лихвени проценти по гръцкия дълг. Дни след встъпването си в длъжност тя продаде 7-годишна облигация с рекордно ниска доходност от 1,9%. Това беше третата продажба на облигации тази година, първа след избухването на икономическата криза в Гърция през 2010 г.

Гърция също поиска да върне 2,8 милиарда евро заеми на МВФ.

След дългогодишна криза, болезнени реформи и 289 милиарда евро (330 милиарда долара) в спасителни заеми, страната напусна третата си и последна международна спасителна програма през август 2018 г.