Русе за втори път е най-потърпевш от африканската чумо по свинете. След като вирусът тръгна от комплекса в Николово и покоси животните в Бръшлен, Голямо Враново и Караманово, сега жителите на града теглят и най-тежките спекулативни последствия от болестта.
Цената на килограм свинско се е повишила с 2 лева на килограм. Най-голямото поскъпване е при месото, следват колбасите. Цените на котлетите достигат 9 лв. Това води до отблъскване на клиентите, които предпочитат пилешкото, сочат данните на Асоциацията за защита на потребителите.
"Родното производство на свинско беше засегнато от епидемията от африканска чума и родните производители имат основание да повишат цените на месото. Голям процент от консумацията на свинското месо в България е внос и не би трябвало то да поскъпне. Може малко, но не в такива рамки, на които сме свидетели. Проблемът идва от спекулативно покачване на цените на свинското месо", заяви пред Нова тв председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски.
За сравнение цената на свинското в САЩ е 1,44 долара за килограм. Тя обаче е продажна цена на едро, а не в магазините.
"Към момента имаме стабилизирани равнища от цени на 8,40-8,80 на едро. Наблюдаваме последния месец стабилен пазар на свинското", заяви Владимир Иванов, председател на Комисията по стокови борси и тържища. Той обясни още, че последните месеци има запазване на равнището на цените в България и спад на цените на световните пазари.
"Има някакъв спекулативен момент в ценообразуването в България и той е следствие на голямата паника. Почти няма ценова ножица между на едро и на дребно. Българското месо не е достатъчно в момента като предлагане и трябва внос, но няма причина за поскъпване на вносното", каза още той.
Според председателя на Асоциацията на животновъдите д-р Полина Хаджистоева покачването на цената на свинското е напълно очаквано, тъй като производството на свинско у нас е било намалено с 20% след чумната епидемия при прасетата. В началото на годината цената на живо тегло е била 2,40 лв, а сега е близо 3 лв. за килограм.
От асоциацията за защита на потребителите апелират да се подават сигнали при забелязани нередности по магазините.                                            У