БСП неправилно е оставена без нито едно председателско място в секционни избирателни комисии в община Русе и тази грешка трябва да се поправи незабавно. Това прецени Административният съд и отмени решенията и на общинската, и на централната избирателна комисия по спорния казус. 
Според ОИК от БСП нямат право да роптаят, тъй като буквата на закона е спазена - дали са им ръководни места, в чието число влизали зам.ръководни и секретарски позиции, а не само претендираните председателски. Така се стигна до ситуацията, в която от 210 секции втората по големина партия в парламента е с нула председатели в СИК, макар да иска 85, а от ГЕРБ се сдобиха със 171, Обединените патриоти с 26, а ДПС - с 13.
Предстои ОИК да преразгледа решението си и да назначи СИК спрямо указанията на съда, като се съобрази със съотношението на парламентарно представените политически сили и техните представители в изборната администрация, посочиха магистратите.
Впрочем, казусът е бил възприет разнопосочно и от ЦИК, които първоначално са преценили, че решението на ОИК-Русе е справедливо, но по-късно са предложили да гласуват противоположно, като го отменят. Така се е стигнало до повторно гласуване, но то не е събрало необходимото мнозинство от 2/3 и затова спорът се проточи и стигна до съдебна зала.