Костенурка, чиито собственици от кралски произход твърдят, че е на 344 години, е починала в двореца на традиционния владетел на Огбомошо, югозападна Нигерия, съобщи АФП.

Въпреки че зоолози се съмняват, че костенурката може да е достигнала такава напреднала възраст, кралските й собственици казват, че Алагба, което означава старейшина, е живяла в двореца от векове.
„Алагба почина след “кратка болест”, каза за АФП Тойн Аяму, личният помощник на крал Джимо Ойюнми.
Описвайки костенурката като “най-старата в Африка”, Аяму заяви: “Алагба е живял в двореца от векове. Костенурката е била домашен любимец на много монарси в Огбомошо в миналото.”
Твърди се, че костенурката е била донесена в двореца от третия традиционен владетел на града Исан Окумоеде преди стотици години.
“Често пъти Кабиеси (кралят) е споделял страхотни моменти с Алагба. Ежедневно Алагба е била посещавана от много туристи от различни части на света”, добави той.
Експерт от Лагос изрази скептицизъм по отношение възрастта на кралската костенурка: “Обикновено средната възраст на костенурките е около 100 години.”, каза той.
Според Аяму, костенурката имала “лечебни сили”, тъй като много хора с душевни проблеми, които влизали в контакт с животното, били излекувани.