Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела и неговият екип представиха най-новите хардуерни устройства на компанията на събитие, провело се в Манхатън, Ню Йорк, САЩ.

С новите устройства технологичният гигант се надява, че ще промени начина, по-който хората взаимодействат с компютрите, пише Quartz.

Събитието идва само едно година, след като Microsoft представи поредица от нови устройства, показвайки дългогодишната си софтуерна кампания, която разгръща моделите със свежи и впечатляващи хардуерни дизайни.

И тази година събитието не беше по-различно - компанията демонстрира някои актуализации на своята продуктова линия Surface и множество нови устройства. Става въпрос за лаптопа Surface Laptop 3, таблетите Surface Pro 7 и Surface Pro X и слушалките Surface Earbuds.

Голямата изненада обаче са изцяло нов тип устройства - лаптоп и смартфон, които са многодисплейни и сгъваеми - Surface Neo и Surface Duo.

Surface Neo

Ръководителят на отдела по устройствата на Microsoft Панос Панай представи изцяло новите прототипи.

Surface Neo е лаптоп с два екрана. Устройството е тънко 5,6 милиметра и е със сензорен дисплей, на който са показани и двете страни на устройството. По този начин компютърът може да се държи като книга или лаптоп. Surface Neo има 360-градусова панта, която позволява сгъването на двата дисплея във всяка позиция. Писалката виси от задната страна с магнит и се зарежда, когато не се използва.

Лаптопът върви и с допълнителен магнитен капак за клавиатура, който може да се преобърне върху един от дисплеите, което позволява да се пише с относителна лекота, ако потребителят не е почитател на писането на тъчскрийн. Клавиатурата може също така да бъде издърпана, така че да се използват и двата дисплея, а потребителят да пише дистанционно от клавиатурата, която е свързана чрез Bluetooth.

Въпреки че устройството не е завършено (някои от взаимодействията, които бяха демонстрирани, все още са малко бавни и тромави), Microsoft иска това да стане възможно най-бързо. Вероятната дата за излизането на пазара на революционния лаптоп е около празничния сезон на 2020 година. Цената към момента не е ясна.

Surface Duo

Показването на едно недовършено устройство като че ли не беше достатъчно за технологичния гигант - Microsoft развълнува света дори повече с прототипа на новия си модел смартфон, който е сгъваем по подобие на Galaxy Fold на Samsung и Huawei Mate X.

Панай показа за първи път Surface Duo - на практика по-малък вариант на Surface Neo. Телефонът е с Android и използва комбинирани приложения - както на Google, така и на Microsoft. Апликациите ще могат свободно да се използват и местят между двата дисплея.

За разлика от други таблети или големи смартфони на пазара, Microsoft обещава устройството да задоволи напълно нуждите на потребителите със своята мултифункционалност.

Телефонът предоставя възможност потребителите едновременно да правят видеоразговори и да работят на PowerPoint или други апликации. В същото време процесорите на смартфона ще гарантират бързото функциониране при стартирането на много приложения.

Устройството разполага с два отделни дисплея, които се сгъват заедно, а не с един сгъваем дисплей като Galaxy Fold на Samsung и Huawei Mate X. Това означава, че производствените проблеми, с които се срещат първите сгъваеми смартфони на Samsung и Huawei, най-вероятно няма да се наблюдават при Surface Duo.

Новият телефон също се очаква да достигне до магазините за празничния сезон 2020 година.

Windows 10 X

Microsoft криe и още една изненада за феновете си - нова версия на Windows 10, която носи (объркващото) името Windows 10 X. Вариацията на операционната система е създадена специално за устройствата с два дисплея. Засега обаче операционната система изглежда, че ще бъде въведена само за Surface Neo, тъй като Surface Duo ще бъде с Android.

Windows 10 X ще разпознава ориентацията на държане на устройството и ще оразмерява прозорците, които са отворени.

Ако потребител постави клавиатура върху един от екраните операционната система ще издърпа прозорците само на горния екран, като оставя тъч лента за клавишни комбинации и емотикони в горната част на втория екран, който от Microsoft наричат "wonderbar".

Новият софтуер вероятно ще се появи приблизително по същото време като Surface Neo и Duo.

Surface Laptop 3

Панос Панай показа i най-новия лаптоп с тъчскрийн на компанията - Surface Laptop 3.

Обновеното устройство сега се предлага в два размера - с 13- и 15-инчови дисплеи, и разполага с няколко ключови промени. Преносимият компютър разполага с 20% по-голям тракпад, студийни микрофони за по-добри видео разговори, бързо зареждащи се батерии - до 80% зареждане за по-малко от час, мощни нови процесори на Intel и графични карти на AMD. По думите на Панай устройството е три пъти по-бързо от подобния MacBook Air.

Има някои неща, с които никога не можеш да направиш компромиси при компютрите, каза Пинай. Той обърна внимание и на дизайна на клавиатурата на лаптопа. Устройството също така може да бъде поправяно по-лесно от много подобни такива на пазара днес - крачетата на лаптопа се развиват лесно, откъдето се стига до дънната платка, а твърдият диск е лесно заменим.

Лаптопите ще стартират на цена съответно от 999 и 1,199 долара, в зависимост от големината на дисплея. Те вече са налични за предварителна поръчка и ще бъдат в магазините от 22 октомври.

Surface Pro 7

Microsoft показа и актуализирана версия на своя таблет Pro, която има няколко допълнения спрямо миналогодишния модел. Устройството вече има обикновени USB-A и USB-C връзки и същите студийни микрофони, които са използвани в Surface Laptop 3.

Таблетът има и няколко актуализации на софтуера, който контролира писалката, така че потребителите вече могат да работят с документи далеч по-естествено. Използвайки химикалката, можете да зачеркнете дума в Word и тя ще изчезне или да напише информация в клетка в Excel и тя ще се превърне в част от данните.

Обновеният таблет ще се продава на цена от 749 долара. Предлага се за предварителна поръчка и ще бъде в магазините от 22 октомври.

Surface Pro X

За разлика от Apple, Microsoft разруши собствената си система за номериране, като скочи от Surface Pro 7 директно на новия Surface Pro X. Устройството е още по-мощен таблет, с които лесно може да се свърши работа в движение. Той има постоянно включена LTE връзка за клетъчни данни. Microsoft са работили с Qualcomm за изграждането на персонализиран процесор, изграден върху Snapdragon архитектурата.

Таблетът е тънък 5,33 милиметра и тежи 1,68 килограма. Допълнителната кутия за клавиатура включва мишка, както и малък магнитен отвор, в който се поставя и зарежда писалката, когато не се използва.

Цените на Surface Pro X започват от 999 долара, като таблетът се предлага и за предварителна поръчка. Ще бъде в магазините от 5 ноември.

Surface Earbuds

Microsoft се присъединява към Apple, Samsung, Amazon и почти всяка друга технологична компания в надпреварата за умни слушалки. Новите слушалки на компанията Surface Earbuds са дълбоко интегрирани към софтуера на Office 365 на компанията.

Чрез новите слушалки потребителите могат да променят слайдове на PowerPoint или да диктуват на Word, за да създадат документ. Чрез различни жестове като слайпване и натискане могат и да се отворят и контролират приложения като Spotify, без да е необходима гласова команда към асистент или поглеждане в телефона.

Слушалките имат 8 часа живот при пълен заряд, а кутийката им дава възможност и за още два пълни заряда, което означава теоретично издържане до 24 часа.

Слушалките са проектирани така, че да прилягат плътно в ухото. Дизайнът също така позволява на потребителя да чува външния свят чрез микрофон.

Слушалките струват 249 долара и ще бъдат налични за празничния сезон. Цената все пак е доста по-висока от конкурентните подобни продукти на Apple и Amazon, които струват под 150 долара. Дълбоката им интеграция с Microsoft Office обаче ги прави задължителни за всички хора, използващи пакета, уверява представител на Microsoft пред Quartz.