Няколко книжни премиери привличат вниманието в октомврийския афиш на регионална библиотека "Любен Каравелов". На 11 октомври от 18 ч ще бъде представена дебютната книга на 23-годишната Яница Тодорова "Пламъци и притчи", включваща фентъзи разкази. 
На 18 октомври от 18 ч в галерия "Библиотека" екипът на РБ ще посрещне Николай Табаков, който ще представи най-новата си книга "Нула време". Повествованието разказва за градче някъде на брега на Дунав, в което авторът проследява живота на хора от социалното дъно до върховете на държавната машина. 
На 23 октомври в същия час и на същото място ще гостува Владимир Зарев. Заедно с него ще дойде и собственикът на пловдивското издателство "Хермес" Стойо Вартоломеев, който ще представи новата книга на Зарев "Чудовището". 
Една друга интересна книжна премиера предстои на 30 октомври - тогава младата авторка Надежда Максимова ще сподели с русенци своята книга с прозаичното заглавие "Девет цикъла сезони". Зад това заглавие се крие изключително увлекателно четиво - дневникът на Надежда, която зарязва удобствата на столичния живот и за десет години се мести във фамилна къща в Балкана, където бере билки, сади разсад, прави конфитюр от боровинки и чай от бъз. По време на срещата си с русенци Надежда Максимова ще демонстрира как прави един от мехлемите си от билки. 
Сред другите събития за октомври са изложба, посветена на акад.Михаил Арнаудов в рамките на Арнаудовите четения на 11 и 12 октомври и фотоизложбата "Емоцията на рока" на Иво Ботев на 14 октомври, свързана с 10-годишнината на Макс клуб.