Плакатната война в Русе започна и първи в нея попаднаха двама от кандидатите за кметове. Партийните централи на местните коалиции СДС и "БСП за България" подадоха жалби в Общинската избирателна комисия за нарушение на предизборната кампания и за унищожени агитационни материали. И двете жалби са срещу ГЕРБ, но и двете бяха оставени без уважение. 
Плакатите на кандидата за кмет на СДС Елеонора Николова са унищожени във вторник вечерта, като върху тях са залепени плакати на кандидата за кмет на ГЕРБ. Към жалбата е приложен снимков материал и се посочва, че на една от снимките се вижда и лицето, което лепи върху плакатите, но не се посочва неговото име и адрес. 
От местната коалиция на СДС поискаха от Избирателната комисия да се премахнат агитационните материали, да се наложи санкция, а ГЕРБ да спазва Изборния кодекс.
От ОИК-Русе считат, че има нарушение на Изборния кодекс, но не може да бъде и не е установено лицето, което го е извършило. Независимо че има предвидена административно-наказателна отговорност за унищожаването на плакатите, не може да бъде съставен акт, тъй като няма установен конкретен нарушител, става ясно от решението на ОИК. 
Със същите мотиви без уважение е оставена и жалбата на БСП. Те също се оплакаха, че върху плакатите на кандидата за кмет Пенчо Милков са налепени плакати на кандидат на ГЕРБ. Към снимките в жалбата си те посочват и конкретните места, където са установили нарушението - пирамидата до хотел "Дунав", около новоизграденото кръгово кръстовище до "Рига" в началото на Дълбокия път, както и на пресечната точка на бул. "България" и бул. "Гоце Делчев".
По повод на двете жалби от ОИК указват на регистрираните за местните избори партии, коалиции и инициативни комитети да спазват Изборния кодекс.