Със заповед на земеделския министър Десислава Танева територията, на която се забранява всякаква дейност след установен случай на африканска чума по свинете, се намалява над 60 пъти - от 200 кв. км на 3 кв. км. Груповият лов на дива свиня се открива на 5 октомври, се посочва още в заповедта.
Така исканията на ловците са удовлетворени и отпада заплахата им да организират национален протест, за да им разрешат груповите излети за глигани.
По време на новия сезон ловът ще бъде разрешен 3 дни седмично вместо досегашните 2 дни. Целта е да се намали популацията на дивата свиня, която се счита за основен разпространител на заразата от чума.
Освен, че се намаляват забранените територии, намалява и срокът за забраната за лов - от 60 на 30 дни. След изтичането на първия месец се допуска индивидуален лов, лов с капани и лов без кучета, а след изтичането и на втория месец и групов лов с кучета.
Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на африканска чума, като изследванията са за сметка на Агенцията по храните.
Продължават претърсванията в ловностопанските територии за установяване на животни с нетипично поведение или вече загинали животни. С цел стимулиране на претърсването, в заповедта е разпоредено държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства да изплащат по 150 лева за намерен труп на дива свиня и по 50 лева за отстреляна дива свиня при индивидуален лов.