ЦИК не откри нарушение в решението на Общинската избирателна комисия в Русе, според което БСП няма да има нито един председател на секционна избирателна комисия. Разгледана по същество, жалбата на БСП е неоснователна и затова беше отхвърлена, се посочва в решението на ЦИК. 
В жалбата се твърдеше, че решението на ОИК е незаконосъобразно, противоречащо на морала и на предпоставките за гарантирано провеждане на честни избори. От БСП бяха категорични, че ОИК-Русе не е съобразила квотното разпределение на членовете и по-конкретно на ръководството на СИК за всяка парламентарно представена партия и коалиция. В своя сигнал до комисията от партията посочиха, че предложението им за конкретен брой председатели - 85, заместник-председатели - 40 и секретари - 80, неоснователно не е прието. 
След като в ЦИК разгледаха всички документи, счетоха, че решението на ОИК е съобразено с разпоредбите на Изборния кодекс и с определената изчислителна процедура в Методическите указания за определяне на съставите на СИК. 
Според решението на ОИК, което и според ЦИК е законосъобразно, ГЕРБ взема 171 места за председатели в общо 210 комисии, а останалите 39 шефски места са разпределени на "Обединени патриоти" - 26, и 13 на ДПС.
Решението на ОИК-Русе подлежи на обжалване пред Административния съд в Русе в тридневен срок от обявяването му.