Митрополит Наум ще освети надгробния паметник на зверски убитата на 6 октомври миналата година журналистка и административен директор на телевизия ТВН Виктория Маринова, съобщиха близките й. Панихидата ще се състои в неделя от 11 часа в гробищния парк "Чародейка".
Година след зверството убиецът Северин Красимиров вече излежава 30-годишната си присъда, а близките на останалата завинаги на 30 години Виктория никога няма да могат да преглътнат мъката си.
Заради самопризнанията си и гледането на делото по съкратената процедура Красимиров се размина с доживотния затвор и още тогава темата за отнемане на възможността на убийците да се измъкват през тази вратичка от справедливо наказание бе широко разисквана.
"За нито един човек, който е загубил някой близък, такава присъда не е справедлива, тъй като, ако трябва да сме точни, той /Красимиров - б.р./ ще излезе от затвора на възраст 50 години - възраст, в която съвсем спокойно може да причини нещо такова на мен, на моята дъщеря, на някой друг обикновен човек. Така погледнато присъдата определено не е справедлива. С така разписаните текстове в Наказателния кодекс у близките на жертвите остава чувството, че извършилите престъплението имат повече права от тях. Отново апелирам към законодателя - направете така, щото пострадалите да имат повече права, те да почувстват, че са някои, те да почувстват вашата закрила, а не да чувстват за пореден път, че някой решава вместо тях", заяви в интервю за национална телевизия по повод присъдата бившият съпруг на Виктория Свилен Максимов.
Година по-късно парламентът вече е на път да промени закона в тази посока, но трябваше да бъде покосен животът и на 7-годишната Криси от Сотиря, за да може общественото възмущение да се превърне в законодателен процес.