Зеленикави мъхове и сивосини лишеи са полазили скулптурата на жената с мотиката, по-известна като Копачката, в центъра на Русе. Изваяната в човешки ръст фигура на младата жена, подпряла се за малко на мотиката и вдигнала уморено глава, пребрадена с кърпа, е дело на един от най-видните български скулптори - Никола Терзиев-Желязото. Бачо Кольо Желязото, както продължават с обич и с респект да го наричат русенските художници, е от личностите, с които Русе се гордее винаги, стане ли дума за присъствието на града в културната история на страната и особено за приноса му в изобразителното изкуство. 
Точно поради това е доста тъжно човек да види помрачнялата /от мъха и полепналата мръсотия/ физиономия на героинята на ваятеля. Мнозина намират и мястото на статуята за крайно неподходящо: точно зад гърба й стърчи елтабло, встрани има телефонна кабина, а на метър и половина е една от най-новите русенски кебапчийници, бучната в центъра на мястото на станалия излишен павилион за вестници и списания. 
Неотдавна художникът-реставратор Ясен Янков, който единствен от творческата гилдия притежава лиценз да работи с паметници на културата, е направил проба. На рамото на девойката той е изчистил по специален начин едно правоъгълниче, от което става ясно от какъв прекрасен мрамор всъщност е изработил своята млада лозарка Желязото. 
Влагата и прахолякът са навлезли много навътре в дупчиците на мрамора, умишлено обработен така, че да запази едрозърнестия структурен ефект. Това налага някой да се погрижи за статуята, да я почисти и й върне някогашната хубост. 
От Художествената галерия са изпратили писмо до общинската администрация с предложение скулптурата на един от най-изявените съвременни майстори да бъде преместена пред сградата на ХГ на „Борисова“ 39. Така тя ще намери по-достойно място от сегашното, а и там реставраторът Ясен Янков би могъл да работи по нея на спокойствие.
Получихме устно разрешение за преместването, очакваме да бъде разпоредено наемането на специална техника, за да се вдигне тежката статуя и да се премести до ореха пред галерията, каза директорката на ХГ Елена Великова.
Тя уточни, че скулптурата на Копачката е притежание на общината, която вероятно я е поръчала на Кольо Желязото преди десетилетия. За реставрация обаче би могло да се говори най-рано след година, след като за това бъдат предвидени средства в общинския бюджет.