Излизането на Великобритания от Европейския съюз без споразумение на 31 октомври ще нанесе тежък удар върху германската икономика през 2020 г. Това заявиха водещи мозъчни тръстове в Берлин.
Ако Великобритания се срине, през следващата година трябва да отпишем 0,4% от растежа ни, заявиха експерти от пет водещи икономически институти в съвместно изявление.

За разлика от това, „ако бъдещите отношения на Великобритания с ЕС бъдат надеждно изяснени, трябва да има бързо увеличаване на икономическите перспективи“, добавиха те.
Брекзит без споразумение би създал нови бариери на границите между Великобритания и ЕС, тъй като и двете страни са задължени по закон да събират мита и да проверяват стоките за спазване на регулаторните норми, а търговията с някои услуги може да бъде спряна или възпрепятствана.
Комбинацията от спад на паунда и икономическа несигурност за бъдещето, подкопаваща бизнес инвестициите и потребителските разходи, може да доведе до намаляване на британския внос. Това би имало пряко и косвено въздействие върху най-големите икономики в еврозоната.
„Преди всичко Германия, но също така и Италия и Холандия“ биха били най-силно засегнати от Брекзит без сделка, подчертават от мозъчните тръстове. Въпреки това няма да има „драматичен срив в икономическото развитие в еврозоната“, добавиха те.
Приема се, че Германия е навлязла в рецесия, след като две последователни тримесечия икономиката й е регистрирала отрицателен растеж.
“Търговските конфликти на САЩ с Китай и ЕС”, както и несигурността за Брекзит, са виновни за забавянето на инвестициите в световен мащаб, което се отразява върху германските производители, казаха икономистите.
Междувременно продукцията в жизненоважната автомобилна индустрия е спаднала с повече от 20 процента от средата на 2018 г., добавят още те.