Над 10 сигнала за зловония са получени в понеделник вечерта и в нощта срещу вторник в Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/. Най-често хората се оплакват от тежките миризми на изгоряло и носещите се на парцали сажди.
"Още вчера към 17 часа започнаха да се усещат миризмите и дори направихме снимки, от които се виждат облаците дим, идващи от румънска страна. Нашата сграда е наблизо и първи усещаме, когато започне горенето", обясни за "Утро" експертът по връзки с обществеността в РИОСВ Рени Петрова. От екоинспекцията изключват да има друга причина за носещите се зловония. 
Вероятно отново са палени стърнища, тъй като вятърът донесе едри сажди в централната част на града. Няма превишение на нивата на фините прахови частици през изтеклото денонощие, посочват още от екоинспекцията. Тази вероятност се подсилва и от наблюдения на моряци, които вчера съобщиха пред "Утро", че корабите по Дунав около Русе са били обсипани с пепел и сажди.
Немалка част от негодуващите обаче продължават да твърдят, че градът е системно обгазяван от промишлен източник, тъй като през нощта мирише на нефт и бакелит. Не отричат, че горенето на стърнища и летящите сажди са факт и допринасят към коктейла от "аромати", но са на мнение, че основният виновник е друг. 
Вчера фейсбук потребителите, които обикновено организират и присъстват на протестите с искане за чист въздух, подготвиха писмо до областния управител, РИОСВ и РЗИ. В него те настояват да се оповестят причините за лошото състояние на въздуха и с какви изводи е излязла междуведомствената комисия, която областният управител назначи с обещанието да изследва наболелия проблем.