Иск за увеличаване размера на обезщетение за умъртвените заради африканската чума прасета с 2 500 000 лева е завел в Административен съд изпълнителният директор на "Свинекомплекс Бръшлен" АД д-р Христо Стойков. Жалбата е срещу Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/. В нея стопанството заявява, че компенсацията не покрива щетите и стойността на животните трябва да бъде оценена от експерт.
Цените са определени от държавата преди 10-11 години и когато дойде моментът за прилагането им, ние сме длъжни да се съобразяваме с приетата от Народното събрание нормативна уредба. Оценката на евтаназираните в "Свинекомплекс Бръшлен" прасета е направена според Закона за ветеринарно-медицинската дейност, където изискванията са тя да се извърши по цени от статистиката за месеца, заяви директорът на ОДБХ д-р Георги Дяков.
Това не отговаря на истината. Когато НСИ не разполага с нови цени за обезщетения на животни в подобни кризисни ситуации, директорът на ОДБХ трябва да назначи оценител. Д-р Дяков наистина е назначил такъв специалист в Бръшлен, който оценил евтаназираните 40 000 животни на 10 800 000 лева, което прави по 270 лева на животно. Документите с новата оценка са изпратени в Агенцията по безопасност на храните, но оттам ни преведоха 8 300 000 лева, което е 207.50 лева на бройка. Затова си искаме чрез съда останалите 2.5 млн. лева, посочи д-р Стойков.
Искът е внесен в Административния съд на 17 септември, вероятно подобни дела ще заведат и другите засегнати от чумата комплекси.

Две глоби по 500 лева за
тайно отглеждани прасета

Две глоби по 500 лева са наложени от ОБДХ на стопани от Бяла и Ново село, които са отглеждали прасета въпреки забраната заради опасността от разпространяване на африканската чума по свинете. В Бяла животните, които вече са унищожени, са били две, а в Ново село - едно. 
Два независими екипа провериха 90 сигнала за тайно отглеждани прасета, други нарушения не са открити. Няма и нови огнища на болестта в областта, но мерките за биосигурност продължават, за да се избегне евентуален следващ пик на инфекцията, който би могъл да е още по-силен от този през юли и август, посочи на вчерашното заседание на областната епизоотична комисия директорът на ОДБХ д-р Георги Дяков.
Дали ловът на диви прасета ще бъде разрешен от 5 октомври, още не се знае, каза зам.областният управител Валентин Колев.
Решението на земеделското министерство е важно заради ултиматума на ловците да излязат на национален протест и да блокират пътища, ако не им бъде позволено да ловуват групово глигани с кучетата си.