36 177 лева ще получат най-голямата библиотека в Русенска област - регионалната "Любен Каравелов", и още 17 читалища. С парите ще бъдат купени нови книги, които да обогатят фондовете, и други информационни материали. 
17-те читалища и регионалната библиотека са спечелили финансирането от Министерството на културата, като са представили проекти по програмата "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност". Други 18 читалища в областта обаче са допуснали неточности и непрецизно разработване на проектите и затова остават без поисканите суми.
Най-голямата министерска субсидия се отпуска за библиотека "Любен Каравелов" - тя възлиза на 19 795.06 лева. Към нея библиотеката е заявила, че ще добави собствено участие от 2200 лева и така ще може да предложи на своите читатели нови издания за 22 хиляди лева. 
Четири са русенските читалища, които са класирали проекти по министерската програма: "Захари Стоянов" и "Георги Бенковски" получават по 1079 лева, "Васил Левски" /1069 лева/ и "Ангел Кънчев" /1068 лв./. По малко над 1000 лева ще получат читалищата в Беляново, Ряхово, Екзарх Йосиф, Николово и Мартен. Между 700 и 950 лева очакват от министерството в Сваленик, Бъзън, Ястребово, Семерджиево, Писанец, Иваново, Мечка и Бабово. 
Впрочем, последните две села, а с тях и Николово могат да заделят по някой лев и да купят риза на министъра на културата Боил Банов. Като ръководител на ведомството жителите на тези населени места биха могли да го признаят за кръстник и в подходящ момент да му подарят риза и пешкир, придружени с печено пиле и бъклица вино. Заслугата за това е на служителите на Банов, които смело са прекръстили селата и имената им в списъка, публикуван на сайта на министерството, звучат така: Николаево, Мечкарево и Бобово.