Пет седмици археолози от немския град Тюбинген правиха проучвания в местността Ярлов трап край село Новград. Разкопките са по съвместен проект между БАН и университета в Тюбинген. Германските учени за пети път работят в района, като включват в работата и хора от селото. Тази година изследвахме крепостна стена в долния участък на Дунав, открихме интересни находки от късния неолит, тракийската епоха и ранното Средновековие, каза д-р Свен Конрад. 
Сред намерените артефакти са два върха на средновековни стрели и бронзов капак с изображение на човешка фигура. Малко бронзово ножче и керамика ще бъдат изложени в Историческия музей в Русе. Има идея част от находките да се покажат в музейната експозиция в Новград. По принцип всички открити експонати влизат във фонда на русенския музей, уточни д-р Конрад. 
Надяваме се идната пролет да продължим проучванията в района на Таш баир до Новград, каза проф.Райко Крус, като припомни, че историческите пластове около късноантичната крепост Ятрус носят много богата информация за миналото на района.