БСП няма да има нито един председател на секционна избирателна комисия. Това реши с 11:4 гласа Общинската избирателна комисия, която трябваше да разпредели ръководните постове в 210-те секции в Русе, след като на консултациите при кмета ГЕРБ и БСП не успяха да се разберат.
Въпреки че от БСП първоначално настояха за 100 шефски места, като впоследствие намалиха бройката на 85, ОИК не се съобрази с искането и лиши политическата коалиция от председатели в комисии. Според решението на ОИК ГЕРБ взема 171 места, като тяхното искане е удовлетворено, тъй като бяха заявили 172 председателски места. Останалите 39 шефски места в комисии са разпределени на „Обединени патриоти“, които ще имат 26 председатели, и на ДПС, които вземат 13 председателски места.
Решението на ОИК обаче предизвика остра реакция от страна на представителите на БСП, като секретарят на комисията Милена Хинкова го подписа с особено мнение. Местна коалиция „БСП за България“ ще обжалва решението пред ЦИК. 
Не можем да правим различни предложения от тези, които са направени на самите консултации. Ние трябва да направим това, което пише в закона за сформиране на СИК по предложението на партиите и коалициите. Мерилото за спазването на закона е спазването на методологията, спусната от законодателя. Обръщам внимание, че законът борави с термина „ръководство“, като под ръководство се има предвид - председатели, зам.-председатели и секретари. Ако тази методология е спазена, съответно нашето решение правилно или не, ще бъде едно колективно решение и при тази ситуация ще бъде проверено по надлежния законов ред, каза по време на обсъждането председателят на ОИК Николай Братованов. 
Ощетените представители на БСП обаче са категорични, че при обсъждането на решението не е взето предвид направеното предложение на „БСП за България“ на консултациите при кмета. В протокола от консултациите изрично е вписано искане за 85 председатели, 40 зам.-председатели и 85 секретари на СИК. Вместо това е взето решение за разпределение на ръководството на СИК, при което за „БСП за България“ не са предвидени председатели. Освен това в мотивите на решението не е посочено на какво основание е направено това, нито на какъв принцип са разпределени членовете на ръководството на СИК и какво е основанието за лишаване на една политическа коалиция, която има 79 народни представители, от председатели на комисиите. Не е ясно защо една политическа партия ще доминира с 81,9% в представителството на СИК в община Русе, посочва Хинкова.