Поредното издание на предаването "Знание.БГ" от Русе ще отведе зрителите на БНТ 2 в Молдова. Там, в продължение на 200 години, българската общност пази ревностно родния ни език и култура.

63 000 са етническите българи, които живеят в бившата съветска република. Около 15 000 от тях са в Тараклия - административен и културен център на българите там. 

Тв екипът разказва за Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак", който чества 15 години от създаването си. За предизвикателствата пред висшето училище да стане филиал на Русенския университет говори ректорът доц.Мария Паслар.

Предстои и среща с един от най-дългогодишните преподаватели в университета - доц.Васил Кондов, както и мил разказ как Мирослава от Казанлък и Александър от Тараклия станаха семейство Тодорови и защо избраха да учат заедно в Тараклийския университет.

Камерата влиза и в Българския теоретичен лицей "Васил Левски" в Кишинев и разказва защо деца от различни етнически групи избират да учат там. Бивши и настоящи възпитаници на училището пък споделят за любовта си към родния език и култура и защо за тях България е мечта.

Филмът може да се глeда в сряда, от 11 часа, в "Знание.БГ" по БНТ 2. Негов автор е Ралица Маринова, опиратор и Деян Маринов, режисьор - Даниел Николов, а тонрежисьор - Светла Бъчварова.