Русенецът Деян Михайлов е най-младият лектор в историята на Кеймбридж и един от успелите български учени зад граница. Само на 29 години той продължава да търси отговори на вечните въпроси - как е възникнала Вселената и кои са тайните на Космоса?
Деян е астрофизик и мечтае да чуе Вселената. Това е причината да изучава гравитационните вълни. "Още от малък имах голямо желание да разбера какво има във Вселената. За мен не беше достатъчен отговорът, че тя е безкрайна. Исках да разбера какво има там", сподели Деян пред Нова тв.
Любопитството и страстта към науката отвеждат момчето от Русе в едни от най-добрите университети в света. Преди 10 години заминава за Великобритания, учи в Оксфорд и завършва като бакалавър. По-късно става магистър и след това доктор на науките в Кеймбридж. Само на 24 години той се превръща в най-младия лектор в историята на Кеймбридж. С изобретателност.
"Аз не им казах, че съм на 24. На докторантите не е разрешено да водят лекции, попитах човека, от когото зависеше, и той ми каза "Да, води лекциите". Няколко седмици по-късно те осъзнаха, че аз съм докторант", разказва Деян.
Кеймбридж е университетът, където работят най-изтъкнатите умове, сред тях и галактическият физик професор Стивън Хокинг. "Той е оставил изключително голямо научно наследство, затова се счита за един от най-великите умове на века", разказа българският учен.
Гравитационните вълни са пресечната точка между теориите на проф. Хокинг и дисертацията на Деян. Обсъждат и възможността за пръв път теорията на проф. Хокинг да бъде потвърдена експериментално. Астрофизиците Деян Михайлов и проф. Хокинг разговарят и за следващото голямо откритие в света на физиката. "Откриването на извънземен разум, ако се случи, ще бъде най-значимото откритие в историята на нашата цивилизация", поясни Деян.
А какво се случва, когато смесиш в едно - любов, болест, успех, вярност, изкуство, физика? Получава се нещо от сорта на "всички истини за живота в един филм". Киното буквално влиза в Кеймбридж, докато снимат лентата "Теорията на всичко". До истинския проф. Стивън Хокинг има шанса да се докосне отново и блестящия български учен.
Към звездите, към необятния Космос - натам е отправен погледът на Деян. Разказва ни, че с удоволствие би живял на Червената планета, когато някой ден човекът колонизира Марс.