В почти половината села от общините Две могили, Бяла и Иваново няма да има пряк избор на кмет на изборите на 27 октомври. Причината е изискването на променения от 2016 г. изборен кодекс в тях да има поне 350 души население, регистрирано по постоянен адрес. Според промените 50 от общо 75 населени места в Русенска област ще избират новата местна власт, като в тази бройка не влизат кметовете на осемте общини. Така 25 села в областта ще бъдат ръководени от хора, назначени от общинските власти. 
В пет от населените места в община Две могили хората няма да могат сами да си изберат управници. С кметски наместници ще са Каран Върбовка, Могилино, Острица, Пепелина и Широково. За селски кмет ще гласуват жителите в останалите шест села - Баниска, Батишница, Бъзовец, Кацелово, Помен, Чилнов.
Подобна е ситуацията и в община Бяла, където също в пет села ще бъде назначен кметски наместник - Бистренци, Ботров, Пейчиново, Пет кладенци и Стърмен. За кметове ще се гласува в Лом Черковна, Босилковци, Дряновец, Копривец и Полско Косово. 
От промяната ще бъдат засегнати шест от населените места в Иваново - Божичен, Кошов, Нисово, Табачка, Церовец и Червен. В останалите шест - Красен, Мечка, Пиргово, Сваленик, Тръстеник и Щръклево, ще има пряк избор за кмет.    
Три от населените места в община Ценово също са под прага от 350 души население - Беляново, Джулюница и Пиперково. Избори за кмет ще се проведат в Белцов, Долна Студена, Караманово, Кривина и Новград. 
От право пряко да изберат кметовете си са лишени две от селата в Сливо поле - Бръшлен и Черешово. За свой управник ще могат да гласуват жителите на Бабово, Борисово, Голямо Враново, Кошарна, Малко Враново, Ряхово, Стамболово и Юделник. 
И в община Борово в две от селата ще се назначат кметски наместници - в Брестовица и Волово, а за кметове ще се гласува в останалите четири - Батин, Горно Абланово, Екзарх Йосиф и Обретеник. 
В община Ветово само в Писанец ще бъде назначен наместник, а в останалите четири села - Глоджево, Кривня, Сеново и Смирненски хората сами ще изберат кметове. 
И в община Русе само едно населено място е засегнато от промяната - Долно Абланово, като за кметове ще се гласува в останалите 12 от населените места - Басарбово, Бъзън, Мартен, Николово, Ново село, Просена, Сандрово, Семерджиево, Тетово, Хотанца, Червена вода и Ястребово.