Напълно е потушен пожарът, който избухна в петък във военния завод "Дунарит". Няма и тлеещи огнища, както и замърсяване на въздуха. Причините за инцидента изяснява Окръжната прокуратура в Русе.
Основната версия, по която се работи, е техническа неизправност. Това потвърди и вътрешният министър Младен Маринов. Разговаряно е с работниците, които са били в цеха, за да се изясни причината за инцидента.
Собственикът на "Дунарит" Емилиян Гебрев, който пристигна в завода веднага след инцидента, отхвърля вероятността пожарът да е умишлен. Според него пламъците са избухнали заради дефект в стара, производствена машина.
За щастие щетите от пожара са само материални и единствено в изгорелия цех. Изгорели са част от оборудването, кабелите, изолацията, както и валът, който защитава съседните помещения. "Опушени стени, деформиран покрив, там, където е горяло, грубо също някакво оборудване е опушено и повредено. Може би част от носещите елементи също са поддали, но всичко това е поправимо", каза изпълнителният директор на завода Петър Петров. Изпочупени са и прозорците, но за щастие огънят не е засегнал други сгради. На мястото на изгорелия цех с тротил ще бъде построен нов, по-модерен.
Производството в завода се възобновява от днес, за да не се закъснява с поръчките. Дейностите на изгорелия цех временно ще бъдат поети от други производства, ако се наложи, ще се включат и другите заводи, собственост на фирмата на Емилиян Гебрев, които да поемат временно част от дейността.
Хората в Николово се надяват мерките за сигурност във военния завод наистина да са железни, за да не се повтори трагедията отпреди 26 години, когато при взрив в "Дунарит" загинаха петима души.
Очаква се огледът на разследващите органи в изгорелия цех да започне най-рано днес.