Отказът от консумация на тлъсто месо в полза на домашни птици или риба, употребата на сушени кайсии, боб и ядки, както и ограничаването на приема на захар ще помогне за запазване здравето на сърцето, се казва в препоръките, публикувани на уебсайта на Националния медицински изследователски център по превантивна медицина на руското Министерство на здравеопазването.

Световният ден на сърцето се отбелязва на 29 септември. Според Световната здравна организация (СЗО) сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб и ситуацията едва ли ще се промени в близко бъдеще. СЗО прогнозира, че около 20,6 милиона души ще умрат от сърдечно-съдови заболявания през 2030 година.

“Балансираната диета е първата стъпка към здраво сърце. Тя осигурява на човека полезни вещества, които са необходими за нормалната работа на всички функционални системи на тялото и поддържане на нормално телесно тегло”, цитира някои от препоръките РИА Новости.

При избора на ястия, трябва да се предпочетете домашни птици, риба и морски дарове, както и да изберете нискомаслени и неподсладени млечни и кисело-млечни продукти.

Освен това трябва да увеличите и приема на храни с високо съдържание на калий и магнезий, като сушени кайсии, боб, ядки и трици хляб, според препоръките.

Най-малко 400 грама на ден зеленчуци и плодове трябва да се консумират, но употребата на захар, сладкиши, сладкарски изделия и сладки безалкохолни напитки трябва да бъде ограничена, тъй като те са висококалорични, подчертава уебсайтът.

Консумацията на продукти, съдържащи омега-3 мастни киселини – несолена скумрия, сьомга, пъстърва, ще бъде полезна за сърцето. В този случай тлъстото месо, сметана и високомаслена извара трябва да бъдат ограничени.

Завеждащият отделението по сърдечна хирургия в Медицински изследователски център към Министерството на здравеопазването на Русия, Вадим Попов заявява, че рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания се явяват неправилното хранене, лошите навици, стреса и генетичните фактори.