Пожарът, който избухна вчера във военния завод "Дунарит" край Русе, вече е напълно потушен, предаде БНТ. Към момента не са установени тлеещи огнища, както и замърсяване на въздуха.

Причините за инцидента се изясняват от Окръжната прокуратура в Русе.

Основната версия, по която се работи, е техническа неизправност, потвърди и вътрешният министър Младен Маринов. Разговаряно е с работниците, които са били в цеха, за да се изясни точно какво е причинило инцидента.

Собственикът на военния завод Емилиян Гебрев отхвърля вероятността пожарът да е умишлен. Според него пламъците са избухнали заради дефект в стара производствена машина.

На мястото на изгорелия цех с тротил ще бъде построен нов, по-модерен. Производството в завода ще бъде възобновено още в понеделник, за да бъдат спазени сроковете на поръчките.

Вече е направен оглед на щетите.

"Опушени стени, деформиран покрив, там, където е горяло, грубо също някакво оборудване е опушено и повредено. Може би част от носещите елементи също са поддали, но всичко това е поправимо." - коментира Петър Петров, изпълнителен директор на "Дунарит" АД.

За да не спира работата, производството ще се разпредели в други помещения на завода. След новината за потушаването на пожара, в съседното село Николово хората са по-спокойни.

Местните хора се надяват мерките за сигурност във военния завод наистина да са железни, за да не се повтори трагедията от преди 26 години, когато при взрив в "Дунарит" загинаха петима души.

Очаква се огледът на разследващите органи да започне най-рано в понеделник.