„Пера Палас“ е европейски хотел със султански разкош, в който е запазен вторият електрически асансьор на Стария континент, появил се само три години след Айфеловата кула, предаде БГНЕС.

Прочутият хотел „Пера Палас“ е построен през 1892 г. за гостите, пристигащи с първа класа на „Ориент Експрес“ в тогавашната столица на Османската империя.

Проектът на шестетажната сграда, която може да бъде сравнена с дворец, е на архитекта Александър Валури /1850-1921 г./. Архитектурата й е смес от няколко стила, така характерни за края на ХIХ век за града на Босфора – класицизъм, арт-нуво и източен.

В изискания интериор на новия хотел органично се вписват богато орнаментирана мебел, разкошни ръчно изработени килими, огромни сребърни вази и дори електрически асансьор с решетка от ковано желязо и кабинка от червено дърво.

Изтънченият комфорт и ненатрапващият се лукс, прекрасният ресторант и кафе-сладкарницата с вкусни сладкиши бързо превръщат „Пера Палас“ в най-популярното място за многобройните богати гости, а също така и за заможните среди в османската столица.

За романтичния ореол на хотела допринасят и знаменитостите, които го посещават. От момента на откриването му той става любимо място за кралски особи, политици и държавници, писатели и артисти. Сред тях са британският крал Едуард VIII и неговата племенница кралица Елизабет II, германският кайзер Вилхелм II, световният революционер Лев Троцки, Грета Гарбо, Сара Бернар, Жаклин Кенеди-Онасис, Ърнест Хемингуей и много други.

Два от апартаментите в хотела са най-известни и се посещават от туристите. Това е номер 114, в който Агата Кристи е написала своя знаменит роман „Убийство в Ориент Експрес“. В него можем да видим пишещата машина, на която тя е напечатала своя най-известен роман, чието действие се развива по пътя на прословутата железница, минаваща и през България.

Вторият апартамент е номер 101, където е живял основателят на съвременната Турска република Мустафа Кемал Ататюрк /1923-1938 г.-години на управление/. Той е превърнат в мемориален музей посветен на големия държавник, положил много усилия за модернизацията на своята родина по западноевропейски образец.

„Пера Палас“ е разположен в близост до центъра на най-големия европейски мегаполис, от горните му етажи можете да се радвате на прекрасна гледка към Златния рог. „Пера Палас“ се нарежда сред десетте култови хотела в света и заема почетното осмо място сред любимите хотели на библиофилите, заради своята богата литературна история, която дължи на Агата Кристи и Ърнест Хемингуей.