Най-рано следобед разследващи ще могат да влязат в цеха с тротил във военния завод "Дунарит", където вчера имаше пожар.

Русенският университет е предоставил дрон, оборудван с термовизионна камера и камера за нощно виждане, с които тази нощ над терена е следено дали има нови огнища на пожара.

Нощта е преминала спокойно, увериха от ръководството на завода. В цеха пожарът е потушен, няма и тлеене.

В петък стотици работници бяха евакуирани заради избухването на пламъци в едно от най-големите военни предприятия у нас. Районът на километри от „Дунарит” също беше отцепен. Заради опасността от  взрив обаче най-притеснени бяха жителите на близкото село Николово. Децата от детската градина и училището бяха изведени още в петък по обед.

Регионалната екоинспекция в Русе е осигурила подвижна станция, с която са измерени контролираните показатели на атмосферния въздух. Към момента не са  констатирани превишения на установените норми. За случая е уведомена Окръжна прокуратура Русе, под чието ръководство е образуваното производство за изясняване причините за пожара.

Председателят на сформирания кризисен щаб - областният управител на Русе Галин Григоров, заяви, че през нощта пожарникарите са извършвали превантивни действия, за да не се допуска евентуално възпламеняване на сухата тревна маса, която се намира около огнището на пожара.