Младият русенски драматичен талант Симеон Цанков се е преборил с жестока конкуренция от 6000 кандидати и вече e един от 26-те студенти в Кралската академия за драматично изкуство в Лондон. Новината съобщи актьорът Венцислав Петков, който е русенският Вергилий за Симеон в причудливите лабиринти в царството на Мелпомена. 
Тази година Венци Петков има две такива радости - да види свои театрални "пилета" как отхвръкват и оперват перушина, подготвяйки се за големите сцени. Симо влиза в лондонската Кралска академия, която е подготвила за голямото изкуство светила като Антъни Хопкинс, Кенет Брана, Питър О'Тул, Ричард Атънбъроу, Тимоти Далтън и Миша Бартон. Симеон от две години е в колеж в Оксфорд, но идва тази година пет-шест пъти в Русе и го подготвях за изпитите в академията, като работихме по монолози на Едмънд и на Ромео, казва Венци. 
Другата негова голяма радост е Борислав Апостолов, който след една година студентство в НАТФИЗ по специалността "Театрални дейности", сега е приет актьорско майсторство в класа на Атанас Атанасов. 
И Симо, и Борислав са завършили Математическата гимназия, а усвояват тънкостите на театралните превъплъщения с Венцислав Петков първо в ръководения от него Ученически театър, а след това и в студентския театър "Пирон". Много се радвам и за двамата, тези техни успехи са ми голямо вдъхновение, призна актьорът. 
Всъщност мои възпитаници, които сега следват или вече са завършили, могат да сформират една театрална трупа от около 30-35 души, казва Петков. Аз дълго страдах, че нашата професия изтича между пръстите, след един спектакъл не остава нищо материално, но ето че сега виждам, че наистина съм създал школа - нека да не звучи нескромно, защото в случая цитирам режисьора Пламен Марков, в чиито класове също имам мои възпитаници, разказва актьорът. Миналата година Ростислав Панков влезе в НАТФИЗ в класа на Снежина Танкова, Пресиян и Ростислав учат режисура при Маргарита Младенова, преди две години Павел Иванов завърши в класа на Стефан Данаилов и играе в Народния театър, където делят една гримьорна с друг мой ученик - Стелиян Радев. Елена Иванова от този сезон е в Театъра на армията, а Боряна Трифонова преподава актьорско майсторство в Пекинската театрална академия. Йоланда Михайлова играе в Кукления театър в Русе, а Кристиана Ценкова и Ивайло Ненов вече са колеги на своя първи учител по театър в русенската драма. Това е най-голямото удоволствие - да играя с моите ученици в спектакъл, казва Венци Петков няколко часа преди представлението "Три сватби и едно възкресение", в което си партнира със Стелиян и Кристиана, а режисьор е Ивайло Ненов.