Мрачната сянка на опустошителния взрив в „Дунарит“ през 1993 година надвисна вчера над Русе с новината, че във военния завод гори пожар. Огънят е тръгнал от цех за смес на взривни вещества. За щастие при инцидента няма пострадали хора. Всички работници на смяна - около 750 души, бяха евакуирани незабавно. 

Евакуирани бяха и деца от няколко училища и детски градини в района.
„Все още не може да се каже каква е причината за пожара. Всичко може да се е случило. Възможно е да има човешка грешка, техническа неизправност, но може да е и съвсем страничен фактор, който не е предвиден“, каза след овладяването на кризата изпълнителният директор на „Дунарит“ инж.Петър Петров.
Сигналът за пожара бе получен малко преди 11 часа и на място пристигнаха всички налични екипи на пожарната.
В бързината голяма част от работниците не бяха успели да си вземат документи, пари и ключове. Много от тях се обадиха на близки да ги приберат, а други бяха извозени със служебни автобуси, които направиха няколко курса.
Хората разказаха, че само са видели пушеци, след което са им казали веднага да излизат извън портала. Разбрали са, че пожарът е станал във „взривното“, както наричат цеха в най-източната част на завода. По техни думи се е запалил казанът, в който се смесват взривните вещества
„Там е много страшно, там няма гасене, това са примеси“, споделиха работници.   
Работниците бяха притеснени да не се повтори трагедията от 1993 г., когато взривът в „Дунарит“ взе 5 жертви, а много бяха ранени.
Заради инцидента районът бе отцепен от полицията по пътя за Николово, а на място бе свикан кризисен щаб за извънредни ситуации. В селото за замерване на въздуха за евентуално замърсяване пристигна мобилната станция на екоинспекцията. По-късно резултатите показаха, че причини за тревога няма.
Причината за пожара тепърва ще се изяснява.
„За радост не е имало експлозия, а запалване. Запалване, което само по себе си продължава да крие своя риск, поради което са предприети тези мерки. Вътре няма хора, включително и наши пожарникари“, обясни пристигналият на място директор на ГД ПБЗН гл.комисар Николай Николов.
В цеха по време на инцидента е имало 10 работници, които са го напуснали веднага. Тъй като скоро е правен ремонт, не е имало електричество, което да предизвика пожара.
„Хората реагираха по-бързо от държавата. Разменяхме си информация във Фейсбук, защо не пуснаха сирените да ни предупредят за опасността. Сигурно се тревожат да не създават паника, но напрежението и така не е малко“, вълнуваха се вчера жители на Николово, докато все още не беше станало окончателно ясно, че произшествието е завършило по възможно най-безболезнения начин.
„Какво точно се е запалило, няма как сега да ви кажа. Взривните вещества са тротил и хексоген, там има разтапяне на тротила и производство на взривна смес, която впоследствие се използва. В момента тлеят дървени опаковки, фактически друго горене вътре няма. По принцип взривни вещества, когато се запалят, не се гасят по простата причина, че може да предизвикаме експлозия. Пуснали сме дрон с термовизионна камера, като температурата е спаднала от над 100 градуса на 60 градуса. Ако няма нищо свръхестествено, не би трябвало да очакваме взривове, след като досега не са се случили“, каза директорът на военния завод инж.Петър Петров.
Според експерти няма опасност от взрив, но наблюдението на място ще продължи и днес. Заводът ще възобнови работа отново в понеделник.