Мандатът на Кристалина Георгиева започва в момент, когато МВФ се бори с гнева заради спасителния план за Аржентина в размер на 57 милиарда долара – най-големият в историята, пише авторитетното издание “Файненшъл таймс”. Съдбата му обаче е застрашена от очакваната победа на популистки кандидати в президентските избори на страната следващия месец, добавя изданието.

Георгиева ще бъде изправена и пред други големи предизвикателства, включително щетите, които търговската война между САЩ и Китай нанася върху световната икономика, възможните последствия върху европейската икономика от Брекзит и опитът на МВФ да поддържа финансирането си, за да спаси множество страдащи липса на средства правителства, допълва изданието.

В условията на влошаваща се икономика ще бъде по-трудно за всички, но още повече за страните, които вече са изправени пред трудности – включително някои от държавите, участващи в програмите на Фонда“, каза Георгиева. „Фондът трябва да бъде сигурен, че програмите остават уместни и че отразяват пълния спектър от променящи се обстоятелства“.

Много наблюдатели коментират, че Кристалина Георгиева вероятно ще възприеме подход, подобен на този на Кристин Лагард при управлението на МВФ, включително разширяването на фокуса на Фонда върху въпроси, които отдавна се разглеждат като несъществени за финансовата стабилност, като равенството между половете и изменението на климата – фактори, които сега се разглеждат като по-важни за макроикономическата стабилност.

“Ние… вярваме, че тя ще бъде силен глас в борбата срещу неравенството и застъпник за действия в областта на климата и равенството между половете,“ заяви Надя Даар, ръководител на офиса на „Оксфам“ във Вашингтон. „Тези въпроси, които оказват силно влияние върху растежа, стабилността и бедността, в момента повече от всякога изискват силно политическо лидерство от страна на МВФ“.

Кристалина Георгиева заяви, че ще се стреми към „смислен и измерим напредък във всички аспекти на многообразието, с особен акцент върху увеличаването на броя на жените и гражданите от недостатъчно добре представените региони“.

Предвид кариерата й в Световната банка и личния й опит от развиваща се пазарна икономика в Европа, очаква се Кристалина Георгиева да бъде особено добре запозната с финансовите проблеми в развиващите се икономики.

Тя иска да се увери, че предпазните инструменти, като кредитни линии, са „подходящо създадени и внедрени за достатъчно широк кръг страни“. Новият директор на МВФ допълни, че фондът трябва да бъде по-гъвкав в своите програми за „отпускане на заеми и изграждане на капацитет“ в държави с ниски доходи, за да могат да отчитат специфичните нужди и обстоятелства.