Първото Училище по програмиране Mindhub за деца и ученици от 6 до 15-годишна възраст отваря врати в Русе. Това ще стане четири години след първото за България Училище по програмиране, което бе създадено в София. В момента те са вече няколко в столицата - в различни нейни квартали, в Пловдив, Варна, Благоевград, Враца и Велико Търново. Очаква се мрежата Mindhub да се разрасне и със създаването на такива образователни точки и в чужбина - във Великобритания, Финландия, Естония, Румъния и Македония.
Е, на фона на всичко това как Русе да остане без подобно училище?
Тази мисъл не давала мира на една млада русенка - Пламена Михайлова, която в началото на тази година започнала работа за софийската школа. Пламена е завършила Средното училище за европейски езици "Св.Константин-Кирил Философ", още оттам датира нейният интерес към математиката, математическата лингвистика, програмирането. Ходила е по състезания, познава добре тръпката на успеха и удоволствието да открие най-верния логически път към решението. Затова не е чудно, че след като започнала от началото на годината работа за Mindhub, не й трябвало много време, за да реши, че нейният роден град не бива да остава без такова училще. 
"Нещата съвпаднаха - желанието ми да основа и в Русе училище по програмиране с намерението ни с мъжа ми да не живеем в София. И понеже той, който е от Варна, е влюбен в Русе и беше категоричен, че 
ако напускаме столицата, заминаваме да живеем в Русе
затова нямахме никакви драми. Просто ни беше необходимо известно време, за да подготвим преместването си. А в това време подготвих и началото на училището", разказа Пламена.
След претоварения във всяко отношение ритъм на софийския начин на живот и двамата не могат да се нарадват на прелестите на Русе. И докато за Пламена това е напълно естествено, след като това е градът, в който е пораснала, съпругът й с удоволствие открива "бонусите", които Русе предоставя след София - възможността да се разходиш в парка, пешком да стигнеш за минути до центъра на града, да се разходиш спокойно, да не бързаш и да не се изнервяш от задръстванията в час пик... 
Тези прелести на Пламена са й твърде добре известни. Затова тя се съсредоточава върху новото предизвикателство - училището, на което е собственик и управител. 
За какво точно става въпрос?
И не е ли прекалено рано за деца на 6 години да пристъпват в света на високите технологии?
"Тази събота и неделя са последните демо уроци, по време на които родители и деца могат да разберат какво точно ще се преподава в училището. Там отпадат всички притеснения - защото и родителите също се притесняват дали на децата им ще им бъде интересно, дали ще се справят, няма ли да им омръзне и разни други ей такива въпросителни. Истината е, че в самото начало, когато децата се събират в офиса, отначало и самите те са малко смутени от новата обстановка - личи си, че се притесняват, шепнат си. Но това е за кратко. Всъщност децата дори не усещат как изминават двата астрономически часа на заниманията, които, разбира се, са под формата на игра. И накрая става така, че 
много от хлапетата искат да останат още, питат може ли да дойдат другата събота пак
разказва Пламена. 
И обяснява: "Училището по програмиране предоставя извънкласни занимания. Занятията се провеждат веднъж седмично по 2 астрономически часа, като, разбира се, в тези два часа децата имат и кратка почивка. Обученията са за деца от 6 до 11 години, като са разделени на 3 програми: от 6 до 7 години (програмата продължава 2 учебни години); от 8 до 9 (една учебна година и половина) и от 10 до 11 години (една учебна година). Всяка от тези 3 програми е с различна продължителност и начин на предаване на информацията, съобразена с възрастта на детето". 
От втория срок през февруари 2020 година намеренията са да бъдат отворени и
две програми за младежи на възраст от 12 до 15 години
разделени съответно на 12-13 и 14-15 години, като и за двете възрастови групи периодът на обучение ще е един учебен срок (половин учебна година), продължава русенката.  
След като децата и младежите завършат основната програма, при желание биха могли да продължат да изучават и отделни програмни езици: Python, HTML & SCC, Phaser, JavaScript, както и как да създават мобилни приложения. Всеки курс ще е с продължителност един учебен срок. Така ако имаме първолак, който е изключително запален и заинтересован в програмирането, той ще мине основната програма за 2 учебни години, и може да учи програмиране още 2 учебни години и половина, минавайки всеки програмен език, който имаме, казва Пламена.
Не е ли натоварващо за деца да потъват в тази сериозна материя от мънички? 
И какво им дава реално училището по програмиране, питам Пламена Михайлова. 
Целта е да развием у децата умения за аналитично и логическо мислене, умения за решаване на проблеми, дигитални умения и компетенции, които да ги подготвят за бъдещето им развитие, обяснява тя. "Тук залагаме на изучаване на фундаменти в програмирането в продължение на няколко модула, като това става под формата на проекто-ориентирано обучение. Цялостната ни система на обучение е ориентирана към изграждане на социална среда, работа в малки екипи, в които децата да развиват умения да общуват и да представят това, което правят. Така ние развиваме логическо мислене, креативност, работа в екип, гъвкавост и адаптивност, инициативност, производителност и отговорност, информационна грамотност, техническа грамотност", казва русенката. Тя е убедена, че училищата Mindhub запълват една празнина в обикновените училища, където
натоварената учебна програма рядко оставя време за придобиване на умения да се размишлява, анализира
да се подхожда логично.
На 5 и 6 октомври започват уроците с първите групи. Единственият начин за записване на дете е онлайн, след като родителите си създадат профил в системата на Mindhub.bg. В профила си след това родителят лесно ще вижда в кой модул е записано детето в момента и кой ден и час е урокът (всяка група идва по едно и също време през цялата учебна година), казва Пламена Михайлова. Пак там ще се получава веднъж месечно обратна връзка как се справя детето, какво е научило за последния месец, както и линк с това, което малкият е създал в часовете. "Ако детето е направило картичка, родителите могат да я видят. Ако детето е създало игра, изпращаме линк на родителите да тестват играта.
Вече имаме трийсетина записани деца, отворили сме и допълнителни групи
тъй като интересът е доста голям", казва Пламена. И уточнява, че занятията се провеждат в училището, което се намира на ул."Райко Даскалов" 32, на третия етаж. Заниманията ще бъдат веднъж седмично през уикенда за по 2 часа. Групата на най-малките ще се събира всяка събота от 10 ч, 8 и 9-годишните ще имат занятия всяка неделя от 10 часа, а най-големите, 10 и 11-годишните, ще се обучават всяка неделя от 13. Всяка група включва до 10 деца, а на всяко устройство (лаптоп, iPad или робот) работят по 2 деца. Това е задължително изискване на нашата програма, така децата свикват да работят в екип, обяснява Пламена. И допълва: "Обучението в Mindhub не е като уроци по математика. Не може по всяко време да се включи ново дете във вече съществуваща група. Нови групи започват само и единствено в началото на всеки учебен срок. Обучението е с надграждащи се знания, и заради това всяко дете е важно да започне от началото на новосформирана група".
Самата Пламена още като ученичка в Европейското издържала успешно теста на МЕНСА
и влязла в групата на най-интелигентните хора в света. Завършила е СУЕЕ през 2012 година и продължила в УНСС в София по специалността "Прогнозиране и планиране", а след това завършва магистратура по "Иновации и предприемачество във ВУЗ". Винаги съм си представяла, че съм търговец по професия, но предприемач по душа, признава русенката. И подчертава дебело, че "като човек, който много се е занимавал с национални състезания като ученик, знам че в Русе са едни от най-будните и интелигентни деца". А това вече само по себе си е достатъчна мотивация да отвори русенското училище на Mindhub, нали?