Тараклийският държавен университет "Григорий Цамблак" става филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев". Новината дойде след срещата на президента Румен Радев с неговия молдовски колега Игор Додон в Ню Йорк, където двамата участват в сесията на ООН. Додон е уверил Радев, че Молдова ще направи всичко възможно висшето учебно заведение да се трансформира във филиал на русенския ВУЗ. В лаконичното официално съобщение се посочва, че се предвижда преди посещението на българския държавен глава в Молдова догодина да бъдат уточнени подробностите около трансформацията. 
Това е наше отдавнашно намерение, което сме заявили, от две години има решение на Академичния съвет, като има и сключено споразумение между Тараклийския, Русенския и Великотърновския университет, коментира за "Утро" русенският ректор проф.Христо Белоев. Според него "нещата отиват натам Тараклийският университет да стане филиал на Русенския", а от няколко месеца са започнали процедури на държавно ниво по този въпрос. Вероятно има развитие, каза Белоев, като уточни, че очаква информация от министерствата на външните работи и на образованието, които движели процеса. 
Ние в момента сме изпратили едно голямо дарение от литература, на 1 октомври делегация от нашия университет ще участва в честванията на 15-ата годишнина от създаването на университета в Тараклия, каза Белоев. Той обясни, че когато процесът на узаконяване на молдовското висше училище като филиал на русенското бъде завършен, ще се пристъпи към акредитация. В момента Тараклийският университет е с изцяло педагогическа насоченост, ние ще развием няколко инженерни специалности в сферата на компютърните науки, транспорта и земеделието, поясни ректорът. И подчерта, че с бъдещия филиал се поема сериозен ангажимент, който освен образователното измерение има и морален аспект по отношение на населението с български корени в Тараклийския район.