Има ли данъчни задължения бившият общински съветник и известен бизнесмен Виктор Епщайн и в какъв размер са те? Засега страните по делото срещу обвинения в укрити данъци в размер на 3 124 000 лева имат различни отговори на този въпрос и излизат с различни тълкувания на доказателствата по делото. Опора им даде и част от заключението на поредната счетоводна експертиза, според която съществува вариант Епщайн не просто да не дължи данъци, а да е надвнесъл 167 626 лева. Какъв изход обаче ще има делото, все още е силно рисковано да се предполага, тъй като повече от година след старта му прокуратурата видя нови обстоятелства и поиска обвинението срещу мастития в миналото строителен предприемач и неговата счетоводителка, която също е подведена под отговорност за укритите данъци, да бъде изменено.
Според новите виждания на обвинението Епщайн дължи 2 411 887 лева ДДС и 712 601 лева корпоративен данък или общо 3 милиона 124 хиляди лева за периода 1 януари 2005-5 юни 2009 година. Досега твърденията бяха, че за същия период е укрил 3 милиона и 129 хиляди лева. За разлика от него, положението на счетоводителката му е утежнено и от нея се търси отговорност за спестени на държавата 3 милиона 144 хиляди лева вместо досегашните 3 милиона 132 хиляди. Според прокуратурата двамата са съучастници, а погазването на закона се изразявало в неиздаването на фактури при част от сделките с недвижими имоти, непазенето на счетоводната документация според задължителните изисквания, воденето на счетоводство в нарушение на правилата и представянето на неверни данни пред НАП. 
От защитата на Епщайн не отричат, че навремето той е бил длъжник. Покрай разследването обаче били запорирани банковите сметки и имотите му. И въпреки желанието му да погаси дължимите данъци, и въпреки разрешението на съда, от прокуратурата не му позволили да използва блокираните пари. Заради това вече десета година лавинообразно се трупали лихви и задълженията му вече били над милион.
Едва през 2017 година, преди старта на делото, Епщайн успя да внесе 2.5 милиона, които му било разрешено да използва от запорираните средства. Все още в КОНПИ има блокирани имоти и пари. Обвинението обаче продължава да е за сумата от над 3 милиона, които са били дължими към задна дата. Абсурдното е, че когато НАП се опитаха да се включат в делото, претендираха неплатени 180 000 лева и това беше размерът на гражданския им иск. Те обаче така и не бяха допуснати като страна в процеса, но е факт, че според тях това са задълженията му, обясни адвокатът на Епщайн.
Отделно защитата прогнозира, че съвсем скоро за дължимите налози давността пред НАП ще изтече и те ще бъдат опростени, но делото за тях ще продължи да тече.
В крайна сметка заради промененото обвинение делото бе отложено, за да успеят адвокатите да се запознаят с новите моменти. Вероятно от тяхна страна ще последват и нови искания за експертизи. Не е изключено да пожелаят да разпитат някой от всичките 600 свидетели, макар при старта на процеса да заявиха, че не държат да бъдат изслушвани показанията им в съдебна зала, което щеше да утежни и без това тежкото дело, което се простира на 300 страници обвинителен акт и 100 тома доказателствен материал.
Впрочем, в края на август 2016 година Епщайн беше на крачка да се размине с делото, след като направи пълни самопризнания по обвиненията срещу него, които тогава включваха и пране на пари. Споразумението му с прокуратурата бе за 2 години затвор, които обаче реално нямаше да изтърпи зад решетките, тъй като според буквата на закона присъдата му щеше да се групира с другите му 2 присъди от същия период, които вече е излежал. Така реално щеше да се води осъден на хартия. Тогава обаче съдът отказа да се съгласи с подобен развой и не одобри договорката между страните. Затова делото стартира по каналния ред.