Направили ли са опит да преминат нелегално Дунав мост група сирийци, или не. Съдът и прокуратурата са на разнопосочни становища по този въпрос, затова 3 от внесените споразумения, с които мигрантите се съгласиха да бъдат осъдени, не бяха одобрени. Делата срещу тях бяха върнати обратно на държавното обвинение.
Случаят е от 9 септември, когато сирийците хванали такси и тръгнали да прекосяват границата. Според прокуратурата те са направили опит нелегално да минат Дунав мост, затова са задържани в ареста и заслужават наказания. Самите чужденци бяха готови да понесат 7-месечни условни наказания с по 200 лева глоба. Очакванията договорените присъди да бъдат одобрени обаче не се изпълниха. Според два различни съдебни състава емигрантите не са извършили престъплението, в което са обвинени и за което са признали вина. Причината - хванати са на българска територия преди контролния пункт на входа на Румъния, затова няма как да се говори за опит за преминаване на границата. Отделно нямало доказателства, че искат да прекосят Дунав мост нелегално. Друг бил въпросът дали са влезли в България законно и вероятно по тази причина се намират в ареста.
От прокуратурата обясниха, че ще продължат събирането на доказателства по случая и ще преценят дали да преквалифицират обвинението, преди отново да внесат делата в съда.