1016 са кандидатите за общински кметове, съветници и селски кметове, показва справка в осемте общински избирателни комисии в областта. Местната власт безспорно остава апетитна и блазни, но в сравнение с предходните местни избори през 2015-а напливът от желаещите кандидати е по-малък. Тогава в превземането на креслата в местната власт се впуснаха 1242 души.  
Сега за кметските постове в осемте общини в областта ще се състезават 44 души, а за малките населени места са 147. Доста по-внушителен е броят на мераклиите за общински съветници - 825, за общо 158 места в 8-те общински съвета. 
Най-много са претендентите в община Русе. Както вече „Утро“ писа, 11 кандидати ще се борят за кметското кресло в администрацията. 394 пък са кандидатите за общински съветници, които се впускат в предизборна надпревара за 51 места в местния парламент. 33-ма са претендентите за 12-те малки населени места в общината. Няма населено място в Русе, където да е издигнат само един кандидат, най-малко те са двама. Най-апетитно се оказва село Николово, където в бюлетината ще има петима кандидати. 
За отбелязване е, че кметът на Русе ще бъде определен от 10 500 по-малко избиратели. Според предварителните списъци в ЦИК броят на имащите право на вот е 143 382 души, докато на предишното гласуване през 2015 г. е бил 153 944, съобщи председателят на ОИК-Русе Николай Братованов.
От малките общини в областта най-много са кандидатите за кметския пост в Две могили, където ще се съревновават 8 души. 22-ма са претендентите за шестте села в общината. За 13-те места в общинския съвет пък ще се борят 80 кандидати. 
В община Ветово, където изборната надпревара винаги е интересна, ще се състезават шестима души. Сред тях освен вече известните имена на д-р Мехмед Мехмед от ДПС и Петко Ахмаков от ГЕРБ, който е бил служебен кмет през 90-те години, в битката ще участват и двамата сегашни зам.-кметове Исмаил Селим и Ивайло Кадишев. За четирите села в общината пък ще се борят 13 кандидати. А за 17-те мандата в общински съвет ще се конкурират 88 кандидати.  
Петима ще се борят за доверието на жителите на община Бяла, а за петте села в общината кандидатите са 14. За бъдещия 13-членен общински съвет кандидатстват 61 души. 
За гласовете в общините Борово и Ценово ще се съревновават по четирима кандидати за кмет. И в двете общини избори за кмет ще има в по четири малки населени места, като за селата в Борово има 13 кандидати, а в Ценово 14. За 13-те места в общинските съвети кандидатстват съответно по 54 и 51 души. 
Най-малко са претендентите за кметските кресла в община Сливо поле и Иваново, където има по трима кандидати за общински кметове. Мераклиите, които искат да се сдобият с власт в осемте села в Сливо поле, са 22. За 17-те мандата в общинския съвет пък ще се конкурират 56 души. 
За доверието на жителите на шест села в Ивановско ще се борят 13 кандидати. В общинския съвет за 13 места ще се състезават 41 кандидати.