Средният добив от винените сортове грозде в Русенско е почти два пъти по-нисък от миналогодишния. Това съобщи директорът на областната дирекция "Земеделие" в Русе Борислава Братоева.
Средно 466 кг/дка е добивът от винените сортове грозде в Русенско. В региона има 1883 дка плододаващи лозови масиви, като от тях 366 дка вече са обрани. През миналата година гроздоберът е приключил при среден добив 869 кг/декара.
Братоева коментира, че много лозари се оплакват от лошата реколта през тази година.
Всъщност песимистичните резултати не са изненада за бранша.
Годината е трудна, но ще бъде с нормални добиви. Каквото можахме, запазихме. Много валежи имаше и се появиха болести, като обикновена и брашнеста мана. На два пъти минаха градушки, но успяхме да запазим това, което беше като продукция, коментира преди малко повече от месец пред Агри.бг собственикът на нисовската винарна "Райнов и синове" Димчо Райнов.
Неговото лозе се простира на площ от 800 дка край Нисово. Белите му сортове са Совиньон блан, Мускат и Шардоне, а червените - Каберне совиньон, Мерло и Каберне фран. 
"Спрямо миналата година, тази ще бъде по-слаба. Още е рано да се правят прогнози, не се знае септември какъв ще бъде. По-рано ще започне кампанията, както го дават топло време. Друга година започвахме на 5-8 септември, а тази - вероятно още на 1-ви.
"Миналата година добивът беше 800-900 кг/дка. Тази година прогнозирам спад от 20% до 50% в зависимост от сорта. Белите са по-чувствителни. Предполагам, че колегите от Южна България, там, където не е имало много валежи, ще имат добри добиви", твърди опитният лозар и винар“, коментира тогава Райнов.