11 души ще се конкурират в надпреварата за кметското кресло в Русе, но за разлика от предишни кампании този път кандидатите са малко. След като вече се знаеха имената на основните претенденти за поста, станаха ясни и всички регистрирани в Общинската избирателна комисия. От общо 22-те партии и коалиции, заявили участие в местния вот на 27 октомври, половината извадиха кандидат-кметове.
Прави впечатление, че навалицата за кметския стол не е толкова голяма, колкото на предходните местни избори, когато претендентите бяха 14.
Крайният срок за регистрация на кандидатите за кметове и общински съветници изтече вчера. На старта на надпреварата застават Диана Иванова от ГЕРБ, Пенчо Милков от БСП, Галин Григоров от ВМРО, Елеонора Николова от СДС, Дауд Ибрям от ДПС, Деана Тонева от Демократична България. Към тях се присъединяват и кандидатите на пет малки партии и коалиции. Това са бившият лидер на партия АБВ Стелиян Стефанов, който сега е издигнат от местна гражданска коалиция МИР, проф.Петър Иванов от „Възраждане“, Мариян Димитров от „Подем“ и Деян Тачев от „Алтернативата на гражданите“. Сред кандидатите е фаворитът на Българско национално обединение Венцислав Ангелов, по известен като Венци Чикагото. Той беше кандидат за кмет и преди 4 години, а междувременно успя да избяга от страната, за да не лежи издадената му присъда, да бъде заловен в чужбина, да я изтърпи и сега отново се връща към политическите си амбиции.
Девет от партиите и коалициите ще играят с кандидати за кметове в малките населени места в общината. 22 пък са политическите сили, които ще се впуснат в битката за 51-членния общински съвет в Русе. Само четири от партиите излизат с пълни листи, а колко са общо кандидатите за съветници, които ще се опитат да превземат креслата в местния парламент, ще стане ясно днес.