“Още с отварянето на деловодството в съда ще внеса искане за възобновяване на делото срещу убиеца на сина ми – Джок Полфрийман”, съобщи пред БТВ бащата на убития от Полфрийман студент Андрей – Христо.

Двама от съдебния състав се скриха позорно след освобождаването на Полфрийман, допълни Монов. “Очаквах Калпакчиев да застане пред мен и да ми обясни решението си, но той се скри – това е малка, мръсна душица! Този съдебен състав сложи огромен позор върху съдебната система. Баща ми, който беше най-добрия дърводелец в Белослатинския район, казваше – “Виж тая тълпа, не е добра, ще се изметне” – така е и с този съдебен състав – лош, некачествен материал!”.

Надявам се, че друг състав на българския съд няма да се съобрази с решението за освобождаване на Полфрийман, и затова ще искам възобновяване на делото, уточни бащата на убития Андрей.

При внасянето на жалбата с искане за възобновяване на делото, съдът е длъжен да върне Полфрийман в затвора отново и по този начин да се спре определението за освобождаването му, уточни Монов.

“Българският хелзинкски комитет е платил таксите за регистрация на сдруженията на Полфрийман – смятате ли, че това е от самарянска мотивация?”, допълни Монов и уточни: “Търсете парите, те ще разкажат всичко”.

Всичко, което Полфрийман е правил в затвора, е написано и направено от БХК, възмути се Монов. И допълни, че това е практика на председателя на Красимир Кънев, който по този начин се издържа.

“Социопатите не се поправят, – например, Американската психиатрична организация казва, че когато социопат-убиец се върне на свобода, той задължително ще извърши ново убийство. Преди да убие Андрей, Полфрийман е наръгал други две момчета отново по Нова година, но е бил непълнолетен и затова има чисто съдебно минало”, съобщи още бащата на убитото момче.

Изненадан съм, че освобождаването е извършено толкова предсрочно – в практиката обикновено това се извършва в последните 1-2 години от присъдата, но цели 8 години е нечувана съдебна практика.

“Тайничко го освободиха, мръсниците така действат – заседанието е било в понеделник, а е оповестено в четвъртък – чакали са да дойдат екипи на австралийската телевизия, за да снимат”, допълни Монов.

“Когато задържаха Полфрийман, пред съда той поиска да бъде пуснат, за да си оправи прическата; той и до момента не е признал, че е убил; този човек няма съвест и съм сигурен, че ще убие пак”.

Българският закон беше погазен, поруган, нарушен из основи. Монов не е платил нито една стотинка от кръвнината, на която Полфрийман е осъден – 400 хиляди лева. “И тук убиецът ще се изплюе на българското правосъдие, като си отиде в Австралия – той няма да изплати и стотинка от тази присъда – това е решение на български съд, което отново няма да бъде спазено”, допълни Монов.

“Остана ми да вярвам, че Създателят бди над паметта на сина ми”, промълви бащата на убитото момче.

На 26.09. от 18.00 ч. на пл. България ще има национален митинг, на който хиляди граждани ще излязат на протест срещу безумията в държавата, завърши Монов.