Областният лидер на ДПС Дауд Ибрям е кандидат за кмет на Русе. Ибрям е водач и на листата от общо 14 общински съветници, която вчера официално бе регистрирана в Общинската избирателна комисия.
На второ място е поставен дългогодишният общински съветник Айдоан Джелил, следван от Гюнай Кадънкова, Ибрям Гаваз и Айтен Исмаилова.
ДПС ще се бори за кметски постове в 2 от селата на територията на община Русе. В Бъзън залагат на нов играч - Ердоан Сюлейман, а за победа в Семерджиево ще се бори досегашната кметица Мюжгян Халилова.
Във Ветово партията за пореден път гласува доверие на стоматолога д-р Мехмед Мехмед, традиционен техен кандидат за кмет, който загуби последните избори с 8 гласа. Мехмед е водач и на листата със съветници, а втори след него е Бюлент Салимов, следван от Нежля Ислямова, Баки Солак и Идириз Панджаров. От ДПС издигат и трима кандидати за кметове на села - Адем Хаджимемишев за Глоджево, Салих Салиев за Смирненски и Исмаил Мустафов за Сеново.
Бившата зам.областна управителка и 4 мандата общинска съветничка Айлян Карамехмедова пък е издигната за кметския пост в Бяла. Кандидат за кмет в Борово е Кязим Кязимов. За управлението на Две могили ще се бори Мехмед Мехмедов, а за Иваново - 30-годишният Мустафа Алитов, който води листа със съветници с още двама души. В Сливо поле за кметския пост ще се бори Емел Мехмед. Единствено в Ценово от ДПС не издигат свой кандидат за кмет, но предлагат двама души за общински съветници.
Впечатление прави, че от партията издигат най-много кандидати за кметове на села в Две могили и Сливо поле - по 5 за всяка община. В останалите общини ще се борят едва за 2-3 населени места.