Томас Кук, най-старата британска туристическа компания /създадена преди 178 години – бел. ред./, обяви принудителна ликвидация и очаква репатрирането на своите британски клиенти, информира РИА новости.

Това завръщане може би е най-голямото в историята на евакуацията на британците от чужбина в мирно време.

До последния момент компанията, която дълго време изпитваше проблеми с обслужването на заеми, обсъждаше условията за преструктуриране на дълга с основния акционер от Fosun Tourism Group и кредитори, за да затвори „дупката“ в размер на 200 милиона паунда, но преговорите не успяха.

Около 600 хиляди души са в чужбина на ваучерите на Томас Кук, от които около 160 хиляди са британски граждани. Фалитът заплашва 22 хиляди работни места, включително 9 хиляди в Обединеното кралство.

Питър Фанкхаузер, изпълнителен директор на Томас Кук, заяви, че сривът на фирмата е “въпрос на дълбоко съжаление”.

Аварийна операция с кодово име „Матерхорн” ще има за цел да върне у дома около 150 000 британци, които в момента са на почивка с ваучери на фирмата, съобщи Би Би Си.

Правителството на Обединеното кралство вече обяви, че ще създаде ad hoc работна група за справяне със ситуацията около Томас Кук и ще отпусне средства за справяне с последствията.